nieuws

Natuurlijk pand met bijzondere blikvanger

Techniek

Eén met de natuur. De uitbreiding van het buitencentrum van Staatsbosbeheer op de Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal is doorspekt met natuurlijke materialen. Bovendien worden de lijnen van het glooiende landschap doorgetrokken. Blikvanger is een draaiende sterrenwachtkoepel om de gehele sterrenhemel te zien. Nijhoff Architecten maakten het ontwerp.

Natuurlijk pand met bijzondere blikvanger

Het voormalige bezoekerscentrum was nodig aan vervanging toe. ‘Cradle tot cradle’ moest van opdrachtgever Staatsbosbeheer het uitgangspunt zijn, daarom bleven de oude muren en spanten overeind. Die vormen nu de basis van het nieuwe gebouw dat qua oppervlakte een flink stuk groter wordt. Voor de kozijnen en spanten is bijvoorbeeld FSC-gekeurd larikshout gebruikt afkomstig uit de eigen bossen van Staatsbosbeheer.

Nijhoff Staatsbosbeheer 

Het buitencentrum moet een eenheid met de omgeving vormen. De Sallandse Heuvelrug kenmerkt zich door het glooiende landschap. Nijhoff Architecten heeft in zijn ontwerp zoveel mogelijk rekening gehouden met de lijnen van de omgeving. ‘‘Gelamineerde larikshouten spanten staan op de radialen die vanuit de betonnen kern met een diameter van 6 meter zijn doorgetrokken richting het maaiveld. Op de minimum toegestane plafondhoogte trekken we spanten weer omhoog zodat er nieuwe ruimten ontstaan”, legt ontwerper Henk Smit uit.

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels