nieuws

Wall Relief no. 1 op transport

Techniek

Het beroemde baksteenreliëf Wall Relief no. 1 (1954) van Henri Moore rolde gisteren op smtp-wagentjes van Mammoet van zijn plaats aan het Weena in Rotterdam.

Wall Relief no. 1 op transport

 

 

Het kunstwerk maakt tijdelijk plaats voor de bouw van kantoortoren First die op de plaats komt van het voormalige Bouwcentrum. Funderings- en vijzelspecialist Bresser zette de 200 ton zware baksteenconstructie de afgelopen weken vast in een stalen juk. Daarvoor werd de grond onder het kunstwerk (18×8 meter) weggraven. Na het boren van 25 gaten van 20 centimeter doorsnede werd de constructie vanaf de onderzijde doorgekoppeld met behulp van HEB-profielen en vastgezet in een staalconstructie. Vervolgens stortte Bresser een voorgespannen betonplaat ter stabilisatie. T en M uit ’s-Gravendeel verzorgde het rekenwerk voor de operatie.

Gisterochtend werden de resterende steunbalken van het – verder gesloopte – Bouwcentrum doorgezaagd. Daarna reed de kolos naar de tijdelijke opslag, 200 meter verderop. Na voltooiing van het project van MAB Development wordt Wall Relief no. 1 teruggeplaatst in de gevel.

Bron: Cobouw.nl

Reageren? mail de Redactie Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel