nieuws

Melkwegbrug officieel in gebruik genomen

Techniek

Dit weekend is in Purmerend de Melkwegbrug officieel in gebruik genomen. De brug vormt de nieuwe verbinding tussen de wijk Weidevenne en het historisch stadscentrum van Purmerend. Het ontwerp van de brug is gemaakt door NEXT architects in samenwerking met Rietveld Landscapes, ABT en IBA.

Melkwegbrug officieel in gebruik genomen

 

 

De aanleg maakt deel uit van de verbindingsstrategie tussen het oude centrum en de Kop van West waarin de Kanaalzone een belangrijke rol speelt. Om een sterke relatie te leggen tussen de twee gebieden is een fysieke verbinding over het water essentieel. De brug zal hiervoor meer moeten zijn dan de snelst mogelijke overgang van A naar B, het moet een bestemming op zich worden. Om hier aan te voldoen zijn in het ontwerp zitplekken en ontmoetingsruimte aangebracht.

Het meest opvallende deel van de brug is een enorme boog die een hoogte van 12 meter boven het water bereikt en een bijzonder uitzicht biedt over de stad. De boog benadrukt de historische richting van de Melkweg. Het langzaam verkeer kruist het water via het lage brugdeel, dat onder de boog doorsteekt en kan worden geopend voor de scheepvaart.

 Melkwegbrug Officieel geopend 

De boogbrug weegt 85 ton, bestaat uit 130 treden en wordt gedragen door een stalen boog. De verschillende brugdelen gaan vloeiend in elkaar over en vormen één geheel versterkt door de continuïteit in materiaal en kleur. In de rand van de brug zijn LED-lijnen aangebracht die de contour van de brug aanlichten en ook na zonsondergang een spectaculair stadsgezicht garanderen.

Het ontwerp van de brug is gemaakt door NEXT architects in samenwerking met Rietveld Landscapes, ABT en IBA. Na het winnen van de meervoudige opdracht in 2007 is het ontwerp uitgewerkt en in 2010 met een engineering construct contract aanbesteed. De uitvoering was in handen van Volker Staal en Funderingen samen met KWS Infra (verhardingen) en is in eigen beheer gefabriceerd in de werkplaats in Rotterdam. 

 

Reacties

Misschien ook leuk om te vermelden dat er Artdeck roosters op de hoge brug geplaatst zijn. Dit om glijpartijen te voorkomen en voor mensen met hoogtevrees (doorkijk door roosters) of met hakken. Zie ook onze site: http://www.brs.nl/expertise-project.php?proj=2315271

 

 

Reageer op dit artikel