artikel

Halvering bouwtijd dankzij innovatieve samenwerking

Techniek

Het nieuwe kantoor van Olympus Nederland is gebouwd in slechts zes maanden tijd, terwijl dit doorgaans bij een dergelijk gebouw twaalf maanden duurt. Het opvallende kantoorgebouw van 3000 vierkante meter langs de A4 in Leiderdorp is zonder aannemer tot stand gekomen. KOW heeft het nieuwe pand voor Olympus ontworpen aan de hand van vier uitgangspunten: eigentijds, transparant, innovatief en duurzaam. De ligging op de zorgboulevard aan de A4 zorgt ervoor dat Olympus Nederland goed zichtbaar is en eenvoudiger is te bereiken voor klanten, medewerkers en leveranciers.

Succes woningbouw doorvertaald

“Bohemen past het bouwen zonder aannemer sinds 2009 toe bij woningbouwprojecten”, vertelt ruimte-ontwikkelaar Alec van der Voort. “Door goede afspraken te maken met al je projectpartners, blijkt dat op deze manier een stuk efficiënter en sneller kan worden gebouwd. Omdat deze methode zich bij onze woningbouwprojecten heeft bewezen, wilden we deze methode toepassen bij een utiliteitsproject. Dit is het eerste u-bouwproject waarbij is gebouwd zonder aannemer. Met dit project hebben we aangetoond dat ook bij grotere utiliteitsprojecten ‘bouwen met partners’ leidt tot een snellere bouwtijd en meer efficiency.”

LG-Vorsselmans-Olympus-Leiderdorp_72dpi-5

Foto: Bohemen BV

Al in de ontwerpfase is een adviseur van VBI aangeschoven om te adviseren over de draagstructuur. In samenspraak met de hoofdconstructeur is uiteindelijk gekozen voor een staalconstructie in de gevels en grote vloeroverspanningen met kanaalplaatvloeren. Op deze manier is een grote mate van vrije indeelbaarheid ontstaan én een efficiënt bouwproces. Bovendien konden de grote installatieleidingen eenvoudig in de gangzone worden aangebracht.

BIM als basis

Voorafgaand aan de bouw zijn twee BIM-dagen gepland in een hotel. “Iedere partner, waaronder VBI, bracht zijn eigen expertise en eisen. Door met z’n allen bij elkaar te zitten, zonder afleidingen, kon in zeer korte tijd een BIM-model worden ontwikkeld”, aldus Van der Voort. “Knelpunten waren direct duidelijk. In het model zijn tevens alle detailafspraken over de bouw vastgelegd. Iedere partner gaf zelf aan hoeveel dagen hij maximaal nodig zou hebben voor zijn activiteiten op de bouwplaats. Deze informatie is de input geweest voor de integrale planning. De afspraken zijn vastgelegd in contracten met alle partners.”

Het interieur van het kantoor van Olympus Nederland. Foto: Stijn Poelstra

Het interieur van het kantoor van Olympus Nederland. Foto: Stijn Poelstra

Korte lijnen

Dit project vroeg om partners die bereid zijn een nieuwe werkmethode te proberen. “Voor ons was deze werkwijze nieuw”, aldus Gert Hutting, BIM-specialist bij VBI. “Het komt bijna nooit voor dat we engineering op locatie doen. Het was een aangename ervaring. Binnen een mum van tijd was duidelijk of het met de koppelingen ging lukken en waar uitsparingen moesten komen te zitten. Deze manier van werken is heel efficiënt. Het scheelt heen-en-weer mailen en levert een enorme tijdbesparing op.” Van der Voort over de keuze voor VBI: “VBI is een betrouwbare partner. De kwaliteit van de vloeren is altijd goed.”

Het interieur van het kantoor van Olympus Nederland. Foto: Stijn Poelstra

Het interieur van het kantoor van Olympus Nederland. Foto: Stijn Poelstra

Flexibel comfort

VBI heeft voor dit project 4000 vierkante meter aan vloeren geleverd. “Vloeren met grote overspanningen, waarmee tijdwinst kan worden behaald”, legt Huttinga uit. “De vloeren hebben geen onderstempeling nodig, dit zorgt voor bouwsnelheid. Voor de begane grond is een vloer met hoge isolatiewaarde gekozen, Rc=8,0. Geen standaardvloertype, maar dit draagt in belangrijke mate bij aan de energiezuinigheid en het comfort van het gebouw.”

Estafette

Tijdens de bouwfase is slechts één partij tegelijkertijd toegelaten op de bouwplaats. Een hoofdaannemer en uitvoerder waren daarom niet nodig. “Iedere partner leverde zijn werkzaamheden direct na het gereedkomen ervan op aan de opvolgende partner(s), Bohemen en de gebouweigenaar. Op deze wijze zijn restpunten grotendeels verholpen vóór de laatste oplevering. Ook de faalkosten zijn drastisch verminderd.”

Meer weten over BIM?

Projectgegevens

Project: Nieuwbouw Olympus Nederland
Opdrachtgever: Zorgboulevard Leiderdorp B.V. (Bohemen B.V.)
Ontwerp: KOW
Datum ontwerp: 2015
Adviseurs: JVZ ingenieurs, Vibes engineers
Realisatie: 2017
Locatie: Leiderdorp

Reageer op dit artikel