artikel

Oog voor detail geeft villa Suikerkamp een eigen karakter

Techniek

Een eigentijds ontwerp passend op een monumentaal landgoed, dat had ontwerper Cees van der Mark, eigenaar van De Monumentencentrale, voor ogen toen hij de villa voor zijn ouders ontwierp. Daarnaast moest Villa Suikerkamp harmoniëren met de bosrijke omgeving. Deze uitgangspunten leidden tot een opvallend gebouw. Op het eerste gezicht ziet de voorbijganger namelijk een eenvoudig schuurachtig bouwvolume, maar door het oog voor detail van de ontwerper én het ritmische gevelbeeld dat hij creëerde, ademt de woning zowel een robuuste als moderne sfeer uit.

Oog voor detail geeft villa Suikerkamp een eigen karakter
Modern, een simpele stevige zelfbewuste hoofdvorm en in harmonie met de monumentale en bosrijke omgeving van de voormalige kwekerij van Kasteel Keukenhof in Lisse, waren de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp van Villa Suikerkamp.

Villa Suikerkamp staat in de voormalige moestuin van Kasteel Keukenhof in Lisse. “Toen de vorige woning en de bollenschuur van mijn ouders werden afgebroken in verband met grootschalige herontwikkelingsplannen rondom bloemententoonstelling De Keukenhof, werd hen elders op het landgoed de kans geboden om een nieuw huis met een gelijk volume (3.000 kubieke meter) te realiseren. Deze moest passen in de monumentale omgeving van de voormalige kwekerij, modern zijn en een simpele stevige zelfbewuste hoofdvorm hebben”, vertelt ontwerper Van der Mark.

Villa Kasteel Keukenhof

Bij het ontwerp is gebruik gemaakt van voor schuren kenmerkende basiselementen, zoals de langgerekte vorm en eenvoudige hoge kapvorm.

Bij het ontwerp van de woning is gebruik gemaakt van voor schuren kenmerkende basiselementen. “De langgerekte vorm en eenvoudige hoge kapvorm zijn karakteristiek voor deze gebouwen. Dat geldt ook voor de houten gevels en het gesloten karakter. Deze aspecten wilden we laten terugkomen in de villa.” De woning heeft een goothoogte van circa 5,6 meter en een bouwhoogte van 12,5 meter. “Daarnaast kan de gevel helemaal worden gesloten met luiken die tevens als zonwering dienen. Alleen in de knik, de verbinding tussen de twee bouwvolumes, is het gebouw transparant en uitgevoerd in structureel glas.”

Kasteel Keukenhof Derako Houten Gevel

De houten lamellen aan de gevel reflecteren het omringende bos. In de toekomst zal het langzaam vergrijzen waardoor de woning nog beter opgaat in haar omgeving.

Houten lamellen

De houten lamellen die de gevel sieren, reflecteren het omringende bos. “Het omringende landschap is verticaal, strak en eenvoudig, maar ook hoog en onregelmatig met een natuurlijke uitstraling. Hier hebben we zowel bij de compositie als bij de kleurkeuze rekening mee gehouden. Want al oogt het hout bij de oplevering nog fris, komend jaar zal het langzaam vergrijzen waardoor Villa Suikerkamp nog beter opgaat in haar omgeving.” Daarnaast valt de ritmiek op en de ongecompliceerde handtekening van Van der Mark.

Achter die ogenschijnlijke eenvoud schuilt een gebouw waar over ieder detail is nagedacht. “De creatieve oplossingen zijn veelal verscholen. Zo sluiten de pannen op de kopgevels direct aan op het hout én zijn de kolommen voor bevestiging van de luiken en de goten en hemelwaterafvoer achter de gevelbekleding verwerkt.” De gevelbekleding bestaat uit planken van Nobelwood FRX. “Deze zijn in drie verschillende breedtes toegepast en verspringen om de drie delen in een ritme dat continu wordt herhaald. Wat mij zo aansprak in dit hout, is dat het een streekeigen product is en dat de vlam in het hout is behouden. Doordat het is geïmpregneerd met biopolymeren konden we het bovendien toepassen zonder de kopse kanten af te dekken.”

Primeur

Villa Suikerkamp kende ook een primeur: het is de eerste keer dat NobelWood FRX in het Derako systeem is toegepast. “Ons bureau is gespecialiseerd in de renovatie van historische panden. Daardoor was zowel het hout van Foreco als het bevestigingssysteem nieuw voor ons. Van beide waren we echter direct gecharmeerd. Van het hout omdat deze soort zeer duurzaam is en omdat de bewerking ervoor zorgt dat de gevel op een mooie natuurlijke manier vergrijst. Maar we wilden ook een strak gevelbeeld creëren en het aangezicht niet ontsieren door dakgoten of bevestigingsmaterialen. Daarom schuilt achter de houten façade het gevelmontagesysteem van Derako. Deze is 25 centimeter uit de gevel geplaatst en gemonteerd op een achterliggend raster. De rvs-clips bevestigen de houten lamellen aan geanodiseerde aluminiumprofielen. Doordat de hele bevestiging is weggewerkt en er geen schroeven en nagels zichtbaar zijn, worden onregelmatige verkleuringen, corrosiestrepen en beschadigingen aan het hout voorkomen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels