Project

Zorgpaviljoen Hendrik-Ido-Ambacht – studio AAAN

Zorgpaviljoen Hendrik-Ido-Ambacht – studio AAAN
foto: Sebastian Van Damme

Voor een nieuw medisch plein in Hendrik-Ido-Ambacht ontwierp studio AAAN een vrijstaand zorgpaviljoen. Door de heldere opzet en gevelindeling is het gebouw in te delen in verschillende eenheden voor zorgaanbieders. De binnenstraat is gekoppeld aan een expositieruimte, waarmee het paviljoen ook een buurtfunctie vervult.

“De kern van de opgave was een uitnodigend gebouw te ontwerpen, zonder daarbij het private karakter van de zorg  gerelateerde functies uit het oog te verliezen”, zo laat studio AAAN weten. Centraal in het paviljoen ligt een brede binnenstraat die dienst doet als wachtruimte. Drie nissen aan weerszijden van de straat bieden toegang tot de dienende functies en aangrenzende ruimten bestemd voor zorgaanbieders.

beeld: studio AAAN

Flexibel

Deze ruimten kunnen in maximaal acht eenheden worden opgedeeld. Deze flexibiliteit wordt naast de heldere indeling ook bereikt door de strakke kopgevels. Binnen een wit aluminium kader bieden diepe stijlen in een strak ritme de mogelijkheid tot verschillende indelingen. De vlakke kopgevels zijn bekleed met western red cedar delen en hebben een meer gesloten karakter, waardoor de centrale entree naar voren komt.

foto: Sebastian Van Damme

Duurzaam

Opvallend is het lichte, warme karakter van de wachtruimte, die door de lichtstraat veel daglicht ontvangt en eveneens met hout is bekleed. Door deze te koppelen aan een expositieruimte krijgt het medisch plein een bredere betekenis binnen de gemeenschap. Bovendien is het uitgangspunt geweest een energieneutrale exploitatie te kunnen voeren, waarvoor het gebouw is uitgerust met een warmte-koudeopslag en een uitbreidbare basisinstallatie voor zonnecellen.

foto: Sebastian Van Damme

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Hendrik Ido Ambacht
  • Projectarchitect(en) Rik de Ruiter, Luuk Stoltenborg
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek
  • Adviseur installaties ABT
  • Aannemer de Hek b.v.
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 755
  • Opdrachtgever Bruderer Property b.v.
  • Ontwerpbureau studio AAAN

Foto's

fotografie: Sebastian Van Damme
tekeningen: studio AAAN

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels