Project

Woonhuis Gele Lis Den Haag – GAAGA

Woonhuis Gele Lis Den Haag – GAAGA
foto: GAAGA

Voor een ontwerp voor een woning op een smalle kavel in Ypenburg vroegen de opdrachtgevers verschillende bureaus. GAAGA maakte met een ontwerp gebaseerd op twee volumes een overtuigend plan dat goed past op de kavel. Door een slimme verschuiving ontstaat veel privacy in een dicht bebouwde buurt.

Het overtuigen van de opdrachtgevers klinkt kinderlijk eenvoudig. “We maakten een kleine schetmaquette waar ze, in hun eigen woorden, meteen verliefd op werden”, laat GAAGA weten. In alle eenvoud toont de maquette krachtig de kwaliteiten van het plan. Twee volumes onderscheiden de leefruimten van de privévertrekken, creëren privacy en laten het interieur en exterieur in elkaar overvloeien.

foto: GAAGA

Kavelpaspoort

De gemeentelijke sturing van de stedebouw middels kavelpaspoorten legde verschillende eisen op. Zo mocht de ecologische zone langs het water mocht niet bebouwd worden, en moest de gevel voor minimaal de helft uit hout bestaan. Veel kavels zijn maximaal bebouwd waardoor een dichte wijk ontstaat. Omdat de buurkavels al waren bebouwd kon slim op de gewenste privacy worden ingespeeld.

beeld: GAAGA

Succesvolle doorsnede

Aan de langszijde van de kavel is een buitenruimte geplaatst. Door de gedeeltelijke ophoging tot het niveau van de eetkamer ontstaat een zonnige buitenkamer. De verschuiving van de verdieping zorgt hier voor zonwering en beschutting. Tegelijkertijd kon zo een lichtstraat boven de keuken worden geplaatst die gevelopeningen dichtbij de naastgelegen woning overbodig maakt. De lager gelegen woonkamer trapt mee met de tuin en kijkt riant uit over de ecologische zone.

foto: GAAGA

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Woonhuis Gele Lis
  • Medewerkers Esther Stevelink en Arie Bergsma
  • Adviseur constructie Faas & Van Iterson, Sassenheim
  • Adviseur brandveiligheid LBP Sight, Nieuwegein
  • Aannemer Aannemersbedrijf Schotte BV, Pijnacker
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau GAAGA, Leiden
  • ontwerp en aanleg tuin De vrije ruimte - werkplaats voor de tuin

Foto's

foto: GAAGA
tekeningen: GAAGA

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels