Project

Woonhoeve Diemen – Marcel Lok Architect

Architectuur

Op het terrein van een voormalige biologische kwekerij van zorgorganisatie Cordaan in Diemen is door Marcel Lok een ‘woonhoeve’ met twaalf appartementen en een collectief tuinhuis gerealiseerd. De locatie ligt aan de rand van een nieuwe woonwijk dat wordt begrensd door een sportterrein, een spoorlijn, de Weespertrekvaart en het natuurgebied langs de oevers van de veenrivier de Diem.

Woonhoeve Diemen – Marcel Lok Architect
Woonhoeve Diemen door Marcel Lok Architect. Fotografie Luuk Kramer

Toelichting: Marcel Lok Architecten

Voor deze suburbane locatie is een langgerekt gebouwvolume ontworpen met twaalf koopappartementen op een collectief erf. Ontwerpuitgangspunt is geweest een volume te realiseren met een duidelijke verwantschap met een naastgelegen monumentale schuur. Om het idee van een agrarisch bouwwerk te benadrukken zijn twee kenmerkende ontwerpkeuzes gemaakt.

Woonhoeve Diemen door Marcel Lok Architect. Fotografie Luuk Kramer

Beeld: Luuk Kramer

De buitenruimtes van de woningen zijn op de koppen van het volume gelegd met een volledig beglaasde gevel en de kap is als een allesomhullende, meer gesloten ‘mantel’ over het volume heen gedrapeerd. Twee schoorstenen benadrukken het landelijke karakter van het bouwvolume. Parkeren vindt plaats op eigen terrein. Verder bevindt zich op het erf een identiek gematerialiseerd bijgebouw met fietsenbergingen en een gemeenschappelijke tuinkamer, grenzend aan collectieve moes- en kruidentuin. Het erf is naar de openbaar weg toe afgezet met een rode beukenhaag.

Woonhoeve Diemen door Marcel Lok Architect. Fotografie Luuk Kramer

Beeld: Luuk Kramer

Er is ingezet op een nauwgezette bouwkundige uitwerking met een ambachtelijke en verfijnde detaillering. De gevels, de kap en de schoorstenen zijn uitgevoerd als één doorlopend geknikt omhulsel, bekleedt met Franse keramische leien in aardse tinten – een subtiele verwijzing naar de keramische attributen van de voormalige tuinderij. Het dakvlak is voorzien van verholen goten, de hemelwaterafvoeren zijn ín het gevelpakket opgenomen. De gevelvlakken zijn voorzien van aluminium ramen met op de verdiepingen naar buiten te openen draai/schuifvleugels. De kozijnen zijn gevat in plaatstalen kaders en zijn exact op leimaat in de gevelhuid gezet.

Woonhoeve Diemen door Marcel Lok Architect. Fotografie Luuk Kramer

Beeld: Luuk Kramer

Photovoltaïsche panelen zijn verzonken in het dakvlak ingelegd, waarmee het gebouw voldoet aan de eisen voor wat betreft energieprestaties. De uiteinden van het hoofdvolume zijn uitgevoerd in donker gepigmenteerde prefab betonnen frames waarin de balkons zijn opgenomen. De leien vouwen om de afgeschuinde betonnen kaders heen en markeren zo de archetypische gebouwcontour. De gevelopeningen naar de balkons bestaan uit gevelvullende aluminium schuifpuien. De uitkragende, licht afgeschuinde balkons zijn afgezet met een subtiel stripstalen hekwerk.


Resultaten voor ‘Marcel Lok’

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Joop Niemanslaan 1-23
  • Plaats Diemen
  • Projecttitel Woonhoeve Diemen
  • Projectarchitect(en) Marcel Lok, Sharon Sportel, Richard Proudley
  • Adviseur constructie De Ingenieursgroep, Amsterdam
  • Adviseur bouwfysica S&W Consultancy, Vlissingen
  • Aannemer Van Den Hogen Bouwbedrijf, Volendam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1668 m2 // GO 1272 m2 // BI 16.743 m2
  • Voorlopig ontwerp september 2015
  • Oplevering november 2017
  • Opdrachtgever Guido Verhagen, Building 4you developments, Heerhugowaard // Initiatiefnemer Astrid van Koppen, Amsterdam
  • Ontwerpbureau Marcel Lok Architect

Locatie

Reageer op dit artikel