Project

Winkel Amie Amie in Diest door PUUR interieurarchitecten

Winkel Amie Amie in Diest door PUUR interieurarchitecten
PUUR interieurarchitecten verbond twee panden tot een grote ruimte. Fotograaf Liesbet Goetschalckx

De damesmodezaak Amie Amie in het Vlaamse stadje Diest moest worden gevestigd in twee oude panden, die op de begane grond nog waren voorzien van delen bestaande winkelinrichting. Om een zekere spanning in het interieur te bewerkstelligen, is ervoor gekozen te refereren aan het originele gebouw en geen volledig nieuwe ruimte te realiseren. Zo blijven de uitstraling en karakteristieken van zowel Diest als de Ketelstraat behouden.

Pas na het volledig verwijderen van de bestaande winkelinrichting, kon PUUR interieurarchitecten de ruimtelijke kwaliteiten en mogelijkheden van de twee panden bekijken. De ontwerpers kozen vervolgens voor een concept in drie lagen: oud, nieuw en heden. Projectarchitect Jan Geysen wilde door het samenbrengen van deze drie lagen één ruimtelijke ervaring realiseren. Hij plaatste oude, klassieke materialen tegenover een nieuwe vormentaal; ruw afgewerkte delen contrasteren met verfijnd maatwerk; traditionele bakstenen en tegelpatronen steken sterk af tegen de gladde, naadloze oppervlakten. Dankzij deze contrasten wordt ruw nog ruwer en strak nog strakker.

Drie fasenplan

De uitvoering is eveneens in drie fases verlopen. Allereerst werden de bestaande panden gerenoveerd en onderlinge verbindingen gecreëerd. Vervolgens startte de daadwerkelijke inrichting, oftewel het plaatsen van een gebogen wand en als laatste fase werden de losse displaymeubelen op hun plaats gezet.

Circulatie

Klanten komen binnen in één grote ruimte, waarin men vrij de keuze heeft om zich in alle richtingen te begeven. De gebogen wand vormt een sterke geleider, die door het licht van de binnenpatio, achteraan links, extra wordt uitgelicht en daarmee een zekere continuïteit uitstraalt. De winkel voelt hierdoor zeer ruimtelijk aan en niet als een gesloten doos.
De paskamers liggen achteraan voor rust en privacy. De naast de kleedruimtes gelegen binnenpatio op het einde van de winkel vormt een licht- en rustpunt. Het magazijn is verborgen naast de paskamers om zo vlot kleding te kunnen wisselen. De kassa is vooraan geplaatst, zodat de opdrachtgevers, die zelf in de winkel staan, een goed en strategisch overzicht hebben.

Golvende wand

Het samenvoegen van de twee panden vroeg om een duidelijke verbinding zodat het gevoel van een ruimte ontstaat. De grillige achtergevel was storend en heel onrustig door de verspringingen. Door het introduceren van één nieuwe wand met golvende bewegingen, geïnspireerd op het werk van Oscar Niemeyer, zijn deze uit het zicht. Meerdere functies zijn in deze wand weggewerkt: installaties, displaynissen, een zit- en koffienis, toegang tot het magazijn en de paskamers. Zelfs de binnenpatio wordt ommuurd door de gebogen wand.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Ketelstraat 24-28
  • Plaats Diest
  • Projecttitel Winkel Amie Amie in Diest door PUUR interieurarchitecten
  • Projectarchitect(en) Jan Geysen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 180 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2007
  • Definitief ontwerp 01-09-2008
  • Aanvang bouw 18-11-2009
  • Oplevering 01-03-2009
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 200.000 euro
  • Opdrachtgever Beatrijs Janssens en Gundi Peeters

Foto's

foto's 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels