Project

ARC17 Architectuur: WERF 44 – Gemeenschapscentrum Schilde – CONIX RDBM Architects

ARC17 Architectuur: WERF 44 – Gemeenschapscentrum Schilde – CONIX RDBM Architects
© CONIX RDBM Architects

Werf 44 is een nieuwbouwproject met aandacht voor duurzaamheid en energie-efficiënt bouwen. De basisfilosofie is het verbinden van mensen en cultuur in het dorpscentrum. Het centrum herbergt verschillende functies die functioneel geclusterd worden. Het gebouw ligt op een belangrijke plek in de gemeente. De site fungeert als tussenkern en verbindt de nieuwe kern met de oude.

Toegankelijke cultuurvilla verbindt mensen met cultuur in het dorpscentrum

Het opzet van het ontwerp is een grote toegankelijke cultuurvilla die mensen en cultuur met elkaar verbindt: het is een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten binnen een setting van cultuur, van vereniging of persoonlijke ontspanning.

Het gemeenschapscentrum met pleinaanleg creëert als het ware een uitgebreider centrumgebied.

Nadruk ligt op de sterke relatie binnen-buiten. De materialen lopen door en correleren binnen en buiten, en de vliesgevel op de begane grond opent het gebouw naar zijn omgeving. Grote raampartijen op de verdieping zorgen voor hetzelfde effect.

Op het gelijkvloers bevinden zich een cafetaria met lounge/foyer-ruimte en een restaurant. Aan de buitenzijde ligt een naar het zuiden gericht terras dat zorgt voor extra dynamiek en beleving. Centraal staat de grote concert- en theaterzaal (300 personen) naast een kleinere (120 personen).

Cultuurvilla

Architecturaal voorziet het ontwerp in een toegankelijke cultuurvilla waarbij de materialen duurzaamheid en functionaliteit uitstralen. Het gebouw vormt een ‘landschap’ met multifunctionele boxen (samenkomen van muzische & beeldende kunsten en exposeren). Ook de circulatie kan als expositieruimte gebruikt worden. De zichtlijnen verhogen de doorwaadbaarheid en lichtkoepels zorgen voor natuurlijk daglicht.

De verschillende gevelmaterialen en kleuren zorgen voor een zekere dynamiek in het gevelbeeld. De materialen zijn eenvoudig en stralen duurzaamheid uit. Het grootste deel van het geveloppervlak is in keramische tegels in licht beige kleur uitgewerkt; een beperkter deel in geprofileerde plaatmateriaal in donker antraciet. De verschillende materialen benadrukken de verschillende functionaliteiten van het gebouw.

BEN

Heel wat technische ingrepen maken van het gemeenschapscentrum een BEN-gebouw. BEN staat voor bijna-energieneutraal.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Schoolstraat 44
  • Plaats 2970 Schilde
  • Projecttitel WERF 44 - Gemeenschapscentrum Schilde : toegankelijke cultuurvilla verbindt mensen en cultuur in het dorpscentrum
  • Projectarchitect(en) Nathalie Van de Walle
  • Adviseur constructie Raymond Van Soens (Stabiliteit), Schilde (BE); Cenergie (Technieken), Berchem (BE)
  • Adviseur akoestiek Raymond Van Soens, Schilde (BE)
  • Adviseur brandveiligheid Veiligheidscoördinator: Igean, Wommelgem (BE)
  • Aannemer Van Roey, Rijkevorsel (BE)
  • Landschapsarchitect Viridee, Hoeilaart (BE)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3000
  • Programma Polyvalent gemeenschapscentrum, conciërgewoning, conferentiecentrum en muziekschool
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 8 500 000
  • Opdrachtgever Gemeente Schilde, Schilde (BE)
  • Ontwerpbureau CONIX RDBM Architects, België

Foto's

Fotografie CONIX RDBM Architects

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels