Project

ARC17: Vrijstaande woning Aerdenhout – Van Laarhoven Combinatie Architecten

ARC17: Vrijstaande woning Aerdenhout – Van Laarhoven Combinatie Architecten
foto: Simone Phillipsen

De essentie van onze architectuur is om een eenheid te creëren tussen gebruiker, de woning, de omgeving en de natuur. De natuur en het gebouw hebben hierbij een belangrijke bindende en helende functie. Vanuit de eenheid met de natuur ontstaat helende architectuur, die de mogelijkheid in zich heeft een gezonde en zelfs een gezond makende woonomgeving te realiseren.

Het unieke aan het project Haringbuys in Aerdenhout is dat de toekomstige bewoners in een vroeg stadium betrokken werden. Tijdens de planvorming konden de potentiele kopers namelijk hun voorkeur uitspreken met betrekking tot de verkaveling van het gebied. Een voorwaarde voor het project is het waarborgen van het uitzicht en privacy vanuit de aangrenzende tuinen, het vergroten van deze tuinen en het verbreden van de sloot, het behouden van een groene en een representatieve entree.

Het gebied Haringbuys ligt op lage, natte gronden en daarom is er ruim plaats voor water. Dankzij het water ontstaat een herkenbaar milieu met gebiedseigen beplanting, natuurlijke oevers en houten bruggetjes. De gebiedseigen beplanting bestaat voornamelijk uit wilgen, essen, elzen, populieren en rietkragen. De openbare ruimte vormt hierdoor als het ware het groene raamwerk waar de ontwerpen naadloos op aan moeten kunnen sluiten.

Het ontwerp van de woning voor de familie Philipsen doet dit op een elegante wijze door gebruik te maken van natuurlijke vormen. De ronde vormen in het ontwerp, zowel in de plattegronden als in de daken, zorgen voor een glooiende samenkomst van de omgeving en de woning in het gebied Haringbuys. Ook de materialisatie speelt een belangrijke rol binnen het ontwerp om de duurzaamheid van het totale gebied te waarborgen. Als architect worden wij uitgedaagd om door middel van het ontwerp energieverlies te beperken. Een groen dak behoort hierbij tot de mogelijkheden.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Gezina van der Molenlaan 7
  • Plaats Aerdenhout
  • Projecttitel Vrijstaande woning te Aerdenhout
  • Projectarchitect(en) Huub van Laarhoven
  • Medewerkers Niels Hoffmans
  • Adviseur constructie Constructiebureau Van Zijl B.V.
  • Adviseur installaties Groot Ecobouw
  • Aannemer Bouwbedrijf van Engen B.V.
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 392
  • Opdrachtgever Twan & Simone Phillipsen
  • Ontwerpbureau Van Laarhoven Combinatie Architecten BNA bv.

Foto's

fotografie: Simone Phillipsen
Lees voordat u gaat reageren de spelregels