Project

Villa Meijendel – VVKH architecten

Villa Meijendel – VVKH architecten
foto: Christian van de Kooy

Verzonken in de duinen van Wassenaar ligt een opvallende villa naar ontwerp van VVKH architecten. Hier dicteerden de bomen en hoogteverschillen in het landschap het ontwerp en de materialisatie. Dit resulteerde in een huis dat zowel fysiek als visueel opgaat in haar omgeving.

Villa Meijendel reageert in veel opzichten op het omliggende duinlandschap. Door het smalle perceel en de lokale regelgeving moest het huis worden gevat in een ‘compact en bescheiden volume’. Om toch de gewenste woonruimte te kunnen realiseren besloot de architect een deel van het programma in te graven in een hoge duin. De verschijning van de villa verschilt hiermee per zijde, tegelijkertijd ontstaan verschillende relaties tussen het interieur en de omgeving.



Omgeving vormt gebouw
De hoogteverschillen van de omliggende zandheuvels komen terug in de split-level indeling van het interieur. De visuele relaties met de omgeving zijn nauwkeurig vormgegeven. ‘Elke opening in het huis is zo gevormd, gedimensioneerd en gepositioneerd dat de ruimtes op verschillende manieren verbonden zijn met de bomen, het licht en de duinen,’ aldus het bureau. ‘Het is een soort grote, donkere boshut, gevormd door bomen, licht en duin.’

 

foto: Christian van de Kooy

Materialisatie
De verwijzing naar de natuur komt tevens terug in de materialisatie, die refereert naar de ongereptheid van het duinlandschap. Zo bestaat de constructie uit een monoliet onafgewerkt betonskelet en is het huis afgewerkt met beton, staal, hout, gebrand hout en geanodiseerd aluminium. Voor zowel het exterieur als interieur is gekozen voor Douglas-Fir, een naaldhoutsoort uit de kustregio. Het gevelhout werd op natuurlijke wijze geconserveerd aan de hand van een Japanse brandmethode.

 

foto: Christian van de Kooy

Energieneutraal
De opdrachtgever, die intensief samenwerkte met de architect, hechtte veel waarde aan duurzaamheid. Onder andere door het gebruik van zonnepanelen, luchtwarmtepompen en de betonconstructie is het huis energieneutraal.

foto: Christian van de Kooy

Het interieur van Villa Meijendel werd door Same-D ingezonden voor de ARC16 Interieur Award. Lees ook: ARC16 – Interieur Villa Meijendel

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Wassenaar
  • Projectarchitect(en) Ronald Knappers
  • Medewerkers Ronald Knappers, Mark Verdoold, Hans Schepman
  • Adviseur constructie Breed Integrated Design
  • Adviseur installaties ingenieursbureau Halmos
  • Aannemer bouwbedrijf Kon
  • Interieurarchitect Same-D
  • Landschapsarchitect West 8, Adriaan Geuze
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau VVKH architecten

Foto's

fotografie: Christian van de Kooy
tekeningen

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels