Project

DUBBEL—Villa Heerenveen – Lautenbag Architectuur

DUBBEL—Villa Heerenveen – Lautenbag Architectuur
Marcdefotograaf

Lautenbag Architectuur heeft in Heerenveen een villa gerealiseerd. De locatie kende een ruime regelgeving waardoor de woning is voorzien van veel glas en een aantal bijzondere elementen.

Door het optillen van de woning is een zwarte plint ontstaan die de bovenliggende volumes laat zweven boven het terrein. De entree wordt gemarkeerd door een brede, stoere trap en fraaie houten luifel. In de gevels is een abstracte verdeling gemaakt, waar open en gesloten vlakken elkaar afwisselen.

Villa Heerenveen Lautenbach Architectuur. Foto Marcdefotograaf

Boven de entree is een in kleur en materiaal afwijkend vlak aangebracht. De grote gevouwen plaat van metaal geeft een sterk karakter en een dieptewerking aan de gevel. De ronde gaten in deze plaat zorgen op de eerste verdieping voor prachtige lichteffecten en bieden bovendien privacy aan de straatkant. Aan de afwerking van de woning is zichtbaar veel aandacht besteed.

Op de kopse kanten van het gebouw zijn de begane grond en de verdieping van vloer tot vloer van glas voorzien. Vanuit de slaapkamer hebben de bewoners onder andere zicht op de zonsopgang. De bovenste verdieping steekt een stukje over, waardoor in de zomer voldoende schaduw op de begane grond ontstaat en de woning natuurlijk gekoeld wordt. Ook aan de zuidkant is met een luifel voorzien
in schaduw. De grote pui biedt hier vanuit de open woonkeuken en de slaapkamers zicht op het nog groeiende landschap. Kleinere ramen omlijsten bijzondere elementen in de omgeving.

Villa Heerenveen Lautenbach Architectuur. Foto Marcdefotograaf

Het interieur van de woning is minstens zo eenduidig als de buitenkant. De verschillende ruimtes zijn volledig met elkaar verbonden door de binnenwanden los van de gevels te plaatsen. Grote vides tussen de slaapkamers op de verdieping geven een bijzondere ruimtelijkheid en een enorme helderheid aan de woning. Vanuit de zitruimte en de werkruimte is nu contact met de bovenverdieping en wordt je naar het hart van de woning geleid: de riante leefkeuken.

De lichtval in de woning voegt een extra dimensie toe, en de gaten in de gevouwen metalen gevel brengt lichtvoetigheid in de heldere opzet van deze moderne villa.

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Heerenveen
  • Projecttitel Villa Heerenveen
  • Toeleveranciers Alcoa: Aluminum windowframes Ode: casting floor Storax: entrance mat
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Lautenbag Architectuur

Foto's

Fotografie: Marcdefotograaf
Tekeningen
Lees voordat u gaat reageren de spelregels