Project

Verbouwing vrijstaand woonhuis Hoofddorp – Serge Schoemaker Architects

Verbouwing vrijstaand woonhuis Hoofddorp – Serge Schoemaker Architects
foto: MWA Hart Nibbrig

Door de bestaande, conventionele indeling van dit woonhuis te vervangen door twee zorgvuldig vormgegeven, verdiepingshoge kastenwanden creëerde Serge Schoemaker Architects een licht en ruimtelijk interieur.

toelichting door Serge Schoemaker Architects

Bij de verbouwing van dit vrijstaande woonhuis in Hoofddorp creëerde Serge Schoemaker Architects door een radicale metamorfose een karakteristiek, ruimtelijk interieur met fraaie zichtlijnen en een zee aan daglicht. De nieuwe plattegrond is hierbij gereduceerd tot twee verdiepingshoge kastenwanden.

Het rietgedekte, aan het water gelegen woonhuis is gebouwd in een moderne Cottage-stijl. Het interieur van het huis heeft bij de verbouwing een rigoreuze transformatie ondergaan: de gehele begane grond is opengebroken en opnieuw ingericht. Dankzij de betonconstructie van het huis kon hierbij een nagenoeg open plattegrond ontstaan.

foto: MWA Hart Nibbrig

Door de voormalige garage en bovenliggende vliering bij de woonruimte te betrekken is de begane grond niet alleen ruimer, maar ook hoger geworden. Een nieuw dakraam zorgt op meer dan vier meer hoogte nu voor een bijzondere lichtinval van bovenaf.

De begane grond is bij de verbouwing voorzien van een ter plaatse gestorte terrazzovloer. Op de witte,stenen vloer zijn twee verdiepingshoge, eiken gefineerde kastenwanden geplaatst. Deze zorgen zowel voor een functionele indeling, als een behoud van de gecreëerde ruimtelijke kwaliteit.

Isometrie

De zorgvuldig gepositoneerde openingen in de kastenwanden hebben geleid tot zichtlijnen door het huis en naar buiten. Open en halfopen nissen en een grote doorkijkhaard zorgen voor een uitgewogen visuele compostie. Aan de voorkant van het huis markeert een monolithisch, wit kookeiland met terrazzo werkblad de nieuwe woonkeuken.

Middels de aangebrachte vouwpuien aan de voor- en achterzijde van het huis opent de karakterisiteke woonruimte zich naar de groene en waterrijke omgeving. De centrale open haard kan hierdoor niet alleen van binnen, maar ook van buiten worden benut.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Santorini
  • Plaats Hoofddorp
  • Projecttitel Verbouwing vrijstaand woonhuis, Hoofddorp
  • Projectarchitect(en) Serge Schoemaker, Alexander Beeloo
  • Medewerkers Roxana Vakil Mozafari
  • Ontwerpbureau Serge Schoemaker Architects

Foto's

fotografie: MWA Hart Nibbrig
Lees voordat u gaat reageren de spelregels