Project

Verbouwing historisch pand Korenmarkt Gent – Abscis Architecten

Verbouwing historisch pand Korenmarkt Gent – Abscis Architecten
foto: Dennis De Smet

Op een unieke zichtlocatie aan de Veldstraat en Korenmarkt worden twee historische winkelpanden nieuw leven ingeblazen met een gemengd project van winkelen en wonen. Naast de vraag tot optimalisatie van de winkelruimte grijpt Abscis Architecten de kans om de leegstaande bovenverdiepingen, met hun authentieke interieurs en prachtige stadszichten, weer tot woning om te vormen. 

toelichting door Abscis Architecten

Twee historische, maar sterk verouderde en onderbenutte winkelpanden in hartje Gent vormen het uitgangspunt voor dit ontwerp. Het doel van de opdracht is tweevoudig: enerzijds een optimalisatie van de winkelruimte door het creëren van een open winkeloppervlakte en anderzijds het (her-) benutten en opwaarderen van de bovenliggende woonverdiepingen en de kelder. Het resultaat is een gemengd project voor winkelen en wonen in de binnenstad, met een unieke zichtlocatie aan de Korenmarkt.

Geheel

De twee panden worden op alle niveaus versmolten tot één geheel, waarvan de onderste twee bouwlagen een duplex winkelruimte vormen met toegang vanaf de Veldstraat, en de bovenliggende appartementen, collectief ontsloten worden via een gemeenschappelijke inkom aan de Schuurkenstraat. Zo behouden beide functies een eigen adres aan de straat en hoeft het ontsluiten van de appartementen niet ten koste te gaan van (dure) etalageoppervlakte.

foto: Dennis De Smet

Buitenruimte

Tussenin de twee panden wordt op de woonverdiepingen een gemeenschappelijke buitenruimte gecreëerd, die als terras op het zuiden en als passerelle fungeert. Vanaf het bovenste terras wordt ook de zolderverdieping van de Veldstraat ontsloten, waarin een ruime, open loft met mezzanine in de nok wordt ondergebracht. In de kelder komt een gemeenschappelijke fietsenstalling en afvalberging samen met de technische ruimtes en stock van de winkel.

Behoud

Om de gebouwen te actualiseren naar de hedendaagse normen en tegelijkertijd het historisch waardevolle patrimonium zoveel mogelijk te behouden, wordt ervoor gekozen om bepaalde delen van de panden af te breken en te vervangen door nieuwbouw. Het streefdoel hierbij is om het neogotische hoekpand aan de Veldstraat, dat op de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed staat, maximaal te behouden en daarop een (ver)nieuwbouw te laten aansluiten.

foto: Dennis De Smet

Gevels

In de Van Stopenberghestraat ruimen de (niet-authentieke) gevel van het hoekpand en het kleine geveltje van het tussenpand plaats voor een nieuwe ‘pleingevel’, die zichtbaar is vanaf de Korenmarkt. Deze nieuwe gevel is opgevat als een hedendaags antwoord op de historische context en is opgebouwd uit een scherm van slanke lamellen in wit architectonisch beton. Daarachter gaan zowel de duplex winkelruimte, de leefruimtes en gemeenschappelijke buitenruimtes van de appartementen schuil.

Lamellen

Door het strakke ritme van verticale lamellen en het verspringen van de horizontale lijnen, wordt de uitgesproken verticale geleding van de historische bebouwing en de oorspronkelijke pandenstructuur afleesbaar in de nieuwe gevel. Qua transparantie en functionaliteit sluit deze dan weer aan bij de modernistische architectuur aan de overzijde van de Schuurkenstraat. Door het materiaalgebruik, de densiteit en de diepte van de lamellengevel behoudt het volume een zekere massiviteit en verticaliteit.

foto: Dennis De Smet

Continuïteit

Eveneens wordt ervoor geopteerd om de continuïteit van het ‘industriële’ gevelbeeld van de tegenoverliggende gevels, in stand te houden door de bestaande gevel in rode baksteen te bewaren, hoewel deze niet geklasseerd is. Er werden nieuwe raamopeningen en een balkvormig dakvolume toegevoegd, in overeenstemming met de nieuwe functies en vloerniveaus van de achterliggende vernieuwbouw.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Veldstraat 2-4 / Schuurkenstraat 1
  • Plaats Gent
  • Projecttitel Verbouwing van een historisch pand Korenmarkt Gent
  • Ontwerpbureau Abscis Architecten

Foto's

fotografie: Dennis De Smet

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels