Project

Urban Jungle Groothandelsgebouw, Rotterdam – Kraaijvanger Architects, Green Fortune

Interieur

Voor het Cambridge Innovation Center in het Groothandelsgebouw in Rotterdam ontwierpen Kraaijvanger Architects en Green Fortune in samenwerking met CIC’s design team het interieur. Planten spelen in dit ontwerp een belangrijke rol.

In 2016 werd de eerste fase van de renovatie van het Groothandelsgebouw voltooid. Cambridge Innovation Center vroeg aan het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger Architects om ook de uitbreiding die direct volgde, vorm te geven.

CIC groeit gestaag, 150 start-ups in de ICT, techniek en de creatieve sector zijn in het uitgebreide centrum gehuisvest. De tweede fase sluit aan bij de eerste, maar het interieur is anders vorm gegeven, het sluit aan bij de eerste fase als een nieuwe buurt binnen het gebouw. Er zijn in dit nieuwe deel veel nieuwe vergaderruimtes, diverse verschillende kantoorruimtes en ontmoetingsplekken in vorm van woonkamers en keukens gesitueerd. Voor kleur en planten is in het ontwerp een belangrijke rol weggelegd.

Beeld Stijn Poelstra

Urban jungle look en feel

Kraaijvanger architecten en Cambridge Innovation Center streefden naar een groen, innovatief, duurzaam en circulair gebouw. De visie van Green Fortune sloot daarbij aan, het bedrijf wil mensen anders naar de natuur laten kijken, en planten als een cruciaal onderdeel van het stadse leven laten zien. Green Fortune werd aan het begin van het ontwerpproces gevraagd mee te denken over een duurzame inrichting van de nieuwe kantoor-, vergader-, en ontmoetingsruimtes. Het bedrijf ontwierp de plantenstrategie dat de stoere industriële ruimtes voorziet van een contrasterende, warme groene jungle. Groene planten verbeteren het welbevinden en de concentratie van werknemers. Dit resulteert in minder stress en ziekteverzuim en hogere productiviteit. Ook verbeteren de systemen de akoestiek en zuiveren de planten de lucht.

De speelse Tubegardens vormen een groene draad van zo’n 50 meter, en leiden de bezoekers door het gebouw. Verweerde olievaten in de hoeken van de gangen bewateren de planten en dragen bij aan de beoogde ruige uitstraling. In de keuken is de blikvanger een levendige Plantwall met een diverse mix van frisgroen. Verder hangen er zes opvallende plantenchandeliers, de kroonluchters worden automatisch geïrrigeerd

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Urban Jungle

Locatie

Reageer op dit artikel