Project

Upgrading Winkel Centrum Zuidhof – Architectenbureau Verbruggen

Upgrading Winkel Centrum Zuidhof – Architectenbureau Verbruggen
fotograaf: Hay Verbruggen

Het winkelcentrum in Geleen Zuid was uitgegroeid tot een rommelige en bonte kakofonie van kleuren. Architectenbureau Verbruggen heeft hier weer meer eenheid in teruggebracht. Een belangrijk element hierin is de omlijsting die als een gele lint door het hele winkelcentrum loopt.

Toelichting door Architectenbureau Verbruggen

Winkel Centrum Zuidhof is begin jaren ’70 gebouwd als winkelvoorziening voor Geleen Zuid. Als gebruikelijk in die tijd is het winkelcentrum opgezet als een intern gericht winkelcentrum. De toegangen en etalages van de winkels zijn in hoofdzaak gesitueerd rondom een binnenplein, terwijl de bevoorrading van buitenaf is georganiseerd.

Upgrading Winkel Centrum Zuidhof - Architectenbureau Verbruggen fotograaf: Hay Verbruggen

Van bonte kermis naar eenheid en samenhang

Met de groei van de wijk werd het winkelcentrum meermaals uitgebreid, verbouwd en aangepast. uiteindelijk is het winkelcentrum verworden tot een bonte kermis; een kakafonie van kleuren, rommelig en zeer gedateerd. Met de revitalisatie dient Zuidhof weer een eenheid te worden, zowel als winkelcentrum maar ook in samenhang met de omgeving; herkenbaar en met uitstraling.

Omlijsting van het winkelcentrum

De bestaande entrees die de toegang vormen tot het binnenplein zijn in de vorm van ver uitkragende luifels naar buiten uitgebouwd. De uitkragende luifels zijn gekoppeld aan een rondom de etalages aan de buitenzijde doorlopende koofconstructie. Hiermee ontstaat samenhang en een eenduidig beeld. Deze koofconstructie bestaat uit een doorlopende plafondrand en vormt als het ware de omlijsting van het winkelcentrum. De koofconstructie loopt naar het binnenterrein en gaat gedeeltelijk over in een gecombineerde luifel- en koofconstructie op het binnenplein.
De luifelconstructie op het binnenplein is als een speels element uitgevoerd in een gebogen lijn en daarmee bewust in contrast met de blokvormige en hoekige uitvoering van de bestaande bouwmassa.

Upgrading Winkel Centrum Zuidhof - Architectenbureau Verbruggen
fotograaf: Hay Verbruggen

Luifel

De gebogen lijn geeft richting en begeleidt de bezoeker in een natuurlijke looplijn en zuigt hem als het ware naar binnen. De luifelrand beweegt dan ook als een vloeiende lijn door het binnenplein, ’s avonds verlicht met energiezuinige Leds die de gebogen lijn van de luifel volgt. Door te werken met stalen consoles, opgehangen en verankerd aan de bestaande constructie, zijn slechts op enkele plaatsen steunpunten voor de luifel noodzakelijk. Mede hierdoor ontstaat letterlijk meer ruimte en rust op het binnenplein.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Jos Klijnenlaan
  • Plaats Geleen
  • Projecttitel Winkel Centrum Zuidhof Geleen
  • Projectarchitect(en) Hay Verbruggen, architect AvB / BNA
  • Medewerkers Hay Verbruggen
  • Adviseur constructie Ingenieursbureau Wouters, Geleen
  • Aannemer JRT Bouw, Echt
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) ca. 5.430 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) ca. 3.900 m2
  • Netto inhoud ca. 16.770 m2
  • Voorlopig ontwerp december, 2012
  • Definitief ontwerp september, 2013
  • Aanvang bouw augustus, 2014
  • Oplevering april, 2015
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 950.000
  • Opdrachtgever Vereniging van Eigenaars Zuidhof, Geleen
  • Ontwerpbureau Architectenbureau Verbruggen, Sittard
  • Projectmanagement Ruijters Vastgoed Management, Maastricht & architectenbureau Verbruggen, Sittard

Foto's

fotograaf: Hay Verbruggen
tekeningen

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels