Project

Uitbreiding Winkelcentrum Langedijk – SVP Architectuur en Stedenbouw

Uitbreiding Winkelcentrum Langedijk – SVP Architectuur en Stedenbouw
fotograaf: Sjaak Henselmans

Toen het bestaande winkelcentrum Broekerveiling in Langedijk aan uitbreiding toe was, zag SVP architectuur en stedenbouw hier mogelijkheden. Zij ontwierpen een plan voor een nieuwe entree en een vernieuwde uitstraling van het winkelcentrum. Hierbij gaven ze de oude spanten van het veilinggebouw een nieuwe functie.

toelichting door SVP architectuur en stedenbouw

SVP architectuur en stedenbouw heeft het masterplan voor de totale gebiedsontwikkeling gemaakt waar het bestaande winkelcentrum onderdeel van is. Door toevoeging van een appartementengebouw en een nieuwe entree aan het winkelcentrum is een nieuw marktplein ontstaan.

Duurzaam hergebruik bestaande spanten

Het bestaande winkelcentrum Broekerveiling in Langedijk was aan uitbreiding toe, waardoor de kans ontstond het verouderde winkelcentrum een nieuwe entree en een nieuwe uitstraling te geven. Hierbij hebben oude houten spanten afkomstig van het veilinggebouw een bijzondere toepassing gekregen. De spitsvormige spanten zijn gebruikt om de nieuwe hoofdentree vorm te geven. In fase 2 (nog te realiseren) worden de boogvormige spanten op nieuwe kolommen geplaatst en vormen ze het visuele dak van het parkeerdek. Tussen de spanten worden gordingen geplaatst om het geheel te verbinden.

Uitbreiding Winkelcentrum Langedijk - SVP architectuur en Stedenbouw

fotograaf: Sjaak Henselmans

Groene uitstraling verbergt de parkeerlaag

Op het doosvormige volume, dat zichtbaar wordt binnen de boogvormige spanten, worden prints aangebracht. Hierdoor wordt het mogelijk het winkelcentrum een groene uitstraling te geven die afgewisseld wordt met metselwerkvlakken en etalagevensters. In het doosvormige volume bevindt zich op de begane grond het winkelcentrum. Boven het winkelcentrum zijn twee parkeerlagen gesitueerd.

Uitbreiding Winkelcentrum Langedijk - SVP architectuur en Stedenbouw

fotograaf: Sjaak Henselmans

Heldere en veilige routes

Via een hellingbaan tussen de gebouwdelen in zijn de parkeerlagen bereikbaar. Het laden en lossen gebeurt aan het uiteinde van het gebouw en om zo min mogelijk overlast naar de omgeving te veroorzaken is dit inpandig opgelost. De looproute van het nieuwe winkelcentrum sluit aan op de bestaande route, waardoor een aaneengesloten rondje gelopen kan worden. Het was de wens van de opdrachtgever om de looproute inpandig te laten plaatsvinden.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Marktplein 1
  • Plaats Broek op Langedijk
  • Projecttitel Uitbreiding Winkelcentrum Langedijk
  • Projectarchitect(en) Ir Marjon Mors en Gideon de Jong
  • Medewerkers Amelia Gawronska
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 41.500 m2
  • Programma Ontwerpen nieuwe entree en uitbreiding bestaande winkelcentrum in twee fasen. De nieuwe entree is gerealiseerd, fase twee moet nog gerealiseerd worden.
  • Voorlopig ontwerp 2011
  • Aanvang bouw 2015
  • Oplevering 2016
  • Opdrachtgever Van der Heerik, Langedijk
  • Ontwerpbureau SVP architectuur en Stedenbouw, Amersfoort

Foto's

fotograaf: Sjaak Henselmans

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels