Project

Uitbreiding MUMC+, Verheylaan 10 – Architecten aan de Maas

Uitbreiding MUMC+, Verheylaan 10 – Architecten aan de Maas
fotograaf: Dols Fotografie

Verheylaan 10 is het uitbreidingsproject van het MUMC+ in Maastricht. Oud- en nieuwbouw worden met elkaar verbonden door middel van een atrium en luchtbruggen. In de nieuwbouw, ontworpen door Architecten aan de Maas, vloeien de de bestaande functies van het hoofdgebouw voort.

Toelichting door Architecten aan de Maas

Uitbreiding van MUMC+

De uitbreiding aan de Verheylaan 10 is een hoogtechnologische en multifunctionele uitbreiding van het MUMC+ en is onderdeel van een strategische heroriëntatie welke enkele jaren geleden is begonnen. Het project is opgeleverd in juni 2016.

Verbinding

De nieuwbouw vormt in feite per niveau een horizontale uitbreiding van de bestaande functies op de verschillende verdiepingen van het bestaande onderzoek- en behandelblok van het hoofdgebouw. Oud en nieuw wordt met elkaar verbonden door middel van een atrium en door middel van luchtbruggen.

Verheylaan 10 - Architecten aan de Maas fotograaf: Dols Fotografie

 

Programma

Er zijn in deze nieuwbouw, als onderdeel van de Centrale Operatie Afdeling, 12 -state of the art- operatiekamers gerealiseerd naast centrale voorzieningen voor medische beeldvorming, het Vrouw-Moeder-Kindcentrum met IVF-laboratorium, de Biobank, kantoorwerkplekken en het centrale Distributie-Knoop-Punt voor het academisch ziekenhuis. De nieuwbouw, met BREEAM-classificatie Very Good, bestaat uit 6 bouwlagen, vanaf de kelder tot de dakopbouw, met een omvang van in totaal 23.000 b.v.o. De plannen zijn ontwikkeld volgens de Lean Six Sigma filosofie. Er is geen onderscheid tussen zogenaamde schone en vuile routes binnen het o.k.-complex.

Verheylaan 10 - Architecten aan de Maas fotograaf: Dols Fotografie

 

Gevel

Het ontwerp voor de Verheylaan 10 is een geoptimaliseerde voortzetting van de oorspronkelijke, 30 jaar geleden ontwikkelde, gebouwstructuur van blokken en atria waarop het gehele MUMC+ is gebaseerd. Bij het ontwerp van de nieuwbouw is zodoende gezocht naar verwantschap met de oorspronkelijke vormgeving en materialisatie, maar deze is op een eigentijdse en duurzame wijze vertaald. De in de gevel geïntegreerde zonnepanelen dragen bij aan de energie uit hernieuwbare bronnen, maar de gevel geeft ook uitdrukking aan de duurzaamheidsambities van het MUMC+ en aan de excellente gezondheidszorg die in het gebouw wordt aangeboden.

Verheylaan 10 - Architecten aan de Maas fotograaf: Dols Fotografie

Ontwerp en realisatie

  • Adres Verheylaan 10
  • Plaats Maastricht
  • Projecttitel Uitbreiding MUMC+, Verheylaan 10
  • Projectarchitect(en) Tom Bonnemayers, Raf Calis Sanchez en Luc Nooijen
  • Medewerkers Jacques Penders en Peter Boesten
  • Adviseur constructie Adviesbureau Brekelmans, Maastricht
  • Adviseur installaties Deerns Raadgevende Adviseurs (tot bestek), Maastricht en Huygen Installatie Advies BV (in uitvoering)
  • Adviseur akoestiek Cauberg-Huygen, Maastricht
  • Adviseur bouwfysica Cauberg-Huygen, Maastricht
  • Aannemer Aannemerscombinatie Carebuilders, bestaande uit Bouwbedrijf Berghege, Oss en Heerkens van Bavel, Tilburg
  • Interieurarchitect Architecten aan de Maas Maastricht
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 23.000 m²
  • Voorlopig ontwerp november, 2011
  • Definitief ontwerp december, 2012
  • Aanvang bouw september, 2013
  • Oplevering juni, 2016
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 34.018.000 (excl btw)
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 15.864.300 (excl btw)
  • Opdrachtgever RO groep, Maastricht
  • Ontwerpbureau Architecten aan de Maas, Maastricht
  • Bouwsom inclusief installaties € 41.161.780 (incl btw)
  • Bouwsom exclusief installaties € 19.195.800 (incl btw)
  • Overige adviseurs RO groep, Maastricht

Foto's

fotograaf: Dols Fotografie

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels