Project

Uitbreiding en renovatie CKE Eindhoven – Studio Groen+Schild

Uitbreiding en renovatie CKE Eindhoven – Studio Groen+Schild
Beeld: Mike Bink en Twycer

Het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven (CKE) is door Studio Groen + Schild uitgebreid en gerenoveerd. Het gebouw heeft door de toevoeging van een tweede gevel van stalen lamellen een nieuwe identiteit gekregen.

Toelichting: Studio Groen + Schild

Het Centrum voor de Kunsten is een multidisciplinaire, educatieve instelling voor amateurkunst. Voorheen gevestigd op twee locaties in de stad was een van de ambities van het CKE om al het kunst­on­der­wijs op één plek in een dyna­misch, open en gast­vrij gebouw samen te brengen. Het CKE besloot daarom de bestaande muziek­school aan de Pastoor Petersstraat 180 te reno­veren en uit te breiden.

De bestaande muzieklokalen, dansstudio’s, werkruimtes en concertzaal zijn gerenoveerd en installatietechnisch gemoderniseerd. Groen+Schild koos ervoor om een deel van de begane grondvloer te verlagen tot op het maaiveld om het contact met de stad te vergroten en zo het gewenste open podium met horecaruimte te creëren. Hiervoor moest een complexe aanpassing aan de fundering van de begane grond worden gedaan. Aannemer Hazenberg Bouw maakte daarvoor gebruik van innovatieve vijzeltechnieken en ondersteuningsconstructies.

CKE Eindhoven door Studio Groen+Schild. Fotografie Mike Bink en Twycer

Beeld: Twycer

Nieuwe identiteit

Voor de uitbreiding is een extra derde verdie­ping met leslo­kalen voor beel­dende kunst en multi­func­ti­o­nele zalen voor dans en theater toegevoegd. Een tweede gevel met stalen lamellen geven het gebouw een nieuwe iden­ti­teit. ‘s Avonds wordt dit nog eens versterkt. Het interieur en de acti­vi­teiten worden dan nog meer zicht­baar; het nodigt uit om het huis voor de amateur­kunst binnen te gaan.

CKE Eindhoven door Studio Groen+Schild. Fotografie Mike Bink en Twycer

Duurzaamheid

Het CKE koos niet voor nieuwbouw, maar voor uitbreiding en renovatie van één van de twee bestaande gebouwen. Door te kiezen voor één efficiënt en duurzaam gebouw behaalt het centrum inmiddels een energiereductie van minimaal 65 procent, ondanks de uitbreiding van vierkante meters met 15 procent. In het gebouw is gekozen voor een multifunctionele invulling van de nieuwe en bestaande ruimtes. Dit zorgt ervoor dat de ruimtes veel intensiever kunnen worden gebruikt en is er minder vaak leegstand. Een ander duurzaamheidsaspect is het gebruik van duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen, zoals de aluminium gevelbeplating voor de uitbreiding.


Resultaten voor ‘schild+groen’

Ontwerp en realisatie

  • Adres Pastoor Petersstraat 180
  • Plaats Eindhoven
  • Adviseur constructie Adviesbureau Tielemans
  • Adviseur installaties MCO+, projectmanagement; installatieadviseur Nelissen ingenieursbureau;
  • Aannemer Hazenberg Bouw, Vught en Hoppenbrouwers Techniek, Udenhout
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3754 m2 (voor), 5660 m2 (na)
  • Voorlopig ontwerp maart 2014
  • Oplevering oktober 2017
  • Opdrachtgever Centrum voor de Kunsten, Eindhoven
  • Ontwerpbureau Studio Groen + Schild, Deventer

Foto's

Fotografie Mike Bink en Twycer

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels