Project

Transformatie kerkinterieur in Leegkerk

Transformatie kerkinterieur in Leegkerk
Kerk in Leegkerk door awg architecten Fotograaf Harold Koopmans

awg architecten voorzag het interieur van de Groningse Leegkerk van een nieuwe invulling, maar lette bij het ontwerp ook op de oude functie van de kerk. Centraal in dit interieurontwerp staat de gouden kubus, die als een schatkist in het midden van de kerk is geplaatst.

 

 

Het rijksmonument uit de dertiende en zestiende eeuw is nauw verbonden met het Groninger landschap. Om deze reden gaf de Stichting Oude Groninger Kerken en Bijzondere Locaties Groningen de opdracht van deze kerk een plaats te maken voor de beleving van het landschap en de cultuurhistorie.

Functie

De kerk is voorzien van een gouden kubus die zorgt voor extra functionaliteit. Zo kan het gebouw fungeren als educatie- , expositie- en vergaderruimte. Op deze manier blijft de kerk een traditionele plek voor maatschappelijke, culturele en spirituele activiteiten. awg architecten plaatste de kubus los in de kerk waardoor het gebouw zijn ruimtelijke beleving behoudt.

De vrijstaande gouden kubus, fotograaf Harold Koopmans

Gouden kubus

De kubus kan met een bijna monumentaal trapje worden beklommen. Als je boven op de kubus staat, kan je vanaf het balkon/podium genieten van het Groninger landschap en deze vanuit een ander perspectief beleven. De gouden kleur van het materiaal komt van een koper-aluminiumlegering en is volgens de architecten “het resultaat van de zoektocht naar een materiaal dat refereert aan kerkelijke architectuur, een rijk en warm karakter heeft, dat de ruimte verlicht (door weerspiegeling en reflectie), een materiaal dat het zuivere en waardevolle symboliseert, iets mysterieus in zich draagt en de kracht heeft aan te trekken en te intrigeren.”

 

Indeling

De kubus is verbonden met de kerk door middel van glazen deuren en plafonds, zo zijn de verschillende ruimten te scheiden of te verbinden. In de kubus zijn de toiletten en de keuken geplaatst. Tussen het koor en het schip zijn nieuwe draaibare gouden kasten geplaatst die als flexibele ruimtescheiding functioneren.

Draaibare gouden kasten als flexibele ruimtescheiding, fotograaf Harold Koopmans

Ontwerp en realisatie

  • Adres Leegeweg 38
  • Plaats Leegkerk
  • Projecttitel Transformatie kerkinterieur in Leegkerk
  • Projectarchitect(en) Jan Verrelst, Maarten Verdonschot
  • Adviseur installaties Adviesbureau Feijen BV
  • Aannemer Friso Totaalbouw BV
  • Interieurarchitect awg architecten; aannemer interieur: Martin de Boer VOF
  • Bouwmanagement Ingenieursbureau Dijkhuis BV
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 508 m2
  • Definitief ontwerp 01-08-2010
  • Aanvang bouw 28-05-2013
  • Oplevering 28-02-2013
  • Opdrachtgever Stichting Oude Groninger Kerken
  • Ontwerpbureau awg architecten

Foto's

Lees voordat u gaat reageren de spelregels