Project

Transformatie B30 in Den Haag – KAAN Architecten

Architectuur

B30 is de nieuwe behuizing van vijf rijksinstellingen op het gebied van onderzoek. Het oorspronkelijke ministerie werd in 1917 gebouwd door rijksbouwmeester Daniel Knuttel. Bij de transformatie tot eigentijdse werkomgeving zoekt KAAN niet het contrast op met het bestaande gebouw, maar sluit ze hierbij naadloos aan. De redactie van de Architect ging kijken.

Transformatie B30 in Den Haag – KAAN Architecten

Transformatie B30 in Den Haag door KAAN Architecten B30 is de transformatie van het voormalige Departement van Landbouw, Nijverheid en Handel aan de Bezuidenhoutseweg te Den Haag door KAAN architecten Foto Harm Tilman

Transformatie B30 in Den Haag door KAAN Architecten Aan de achterzijde grenst B30 aan het Haagse Bos. KAAN Architecten voegde aan zowel noord- als zuidzijde twee uitbreiding toe waarin respectievelijk de seminar- en werkfoyer zijn opgenomen. Foto Harm Tilman

Het Departement van Knuttel

B30 is een transformatie van het gebouw voor het Departement van Landbouw, Nijverheid en Handel, dat de toenmalige rijksbouwmeester Knuttel in 1911 heeft ontworpen. Het ligt tussen de Bezuidenhoutseweg en de sloot die de begrenzing vormt van het Haagse Bos. Deze locatie sloot aan op de toenmalige wens om de ministeries buiten het centrum van Den Haag te bouwen.

Knuttel ontwierp een hiërarchisch gebouw. Naarmate je hoger in het gebouw kwam, werd de verdiepingshoogte lager. De kamer van de Minister lag op de belangrijkste plek, boven de ingang en was de grootste. Het trappenhuis situeerde Knuttel als een zelfstandig volume in het lichthof. Door een wonder overleefde het gebouw het bombardement van Bezuidenhout tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 1994 kreeg Hans Ruijssenaars opdracht het Departement te verbouwen. Hij zorgde voor het behoud van gebouw, overkapte de binnenplaats, voegde 3 lagen toe en verhoogde de kappen om het totale programma te kunnen huisvesten. Tevens opende hij de vestibule naar een nieuwe receptie aan zijkant, en het trappenhuis om de liften bereikbaar te maken.

Transformatie tot kenniscentrum

KAAN architecten heeft het 20 jaar later getransformeerd tot een kenniscentrum dat om aan te sluiten op de huidige werkprocessen, open is, aanzet tot communicatie en inspirerend is voor jongeren. Comfort en ontmoetingen mogelijk maken, zijn belangrijke uitgangspunten.

In het ontwerp sluit KAAN architecten met eigentijdse middelen aan op de essentie van het ontwerp van Daniel Knuttel uit 1911 Foto Harm Tilman

KAAN heeft Knuttels hoofdstructuur als basis voor het ontwerp genomen. Juist omdat het gebouw lang mee moet gaan (gegeven het DBFMO contract), wilde KAAN modieuze elementen vermijden en is ze teruggekeerd naar de essentie van het gebouw. Geen innovatie derhalve, wel materialen die goed kunnen verouderen.

De begane grond is door KAAN ontwikkeld tot een openbaar toegankelijk en  transparant gebied. Dit collectieve centrum is ontworpen op zichtlijnen naar de straat en het bos toe en heeft de architect vanuit zowel de seminarfoyer als de werkfoyer de relaties met de tuin versterkt. Daarboven liggen vier kantoorverdiepingen waar de kantoren van de 5 gebruikers zijn gesitueerd.

Zachte transformatie

In de optiek van de architect is het oorspronkelijke gebouw niet een dood museumstuk, maar vitaal en duurzaam onderdeel van het ontwerp. Geprobeerd is oud en nieuw te laten opgaan in een integraal harmonieus gebouw. De architect breekt met de in Nederland lange tijd dominante opvatting dat nieuwe toevoegingen moeten contrasteren met het bestaande gebouw, maar heeft gezocht naar zachte overgangen.

Transformatie B30 door Kaan Architecten Dikkie Scipio van KAAN architecten in de Seminarfoyer op de begane grond Foto Harm Tilman

Transformatie B30 door KAAN Architecten De seminar foyer ligt half verdiept aan de noordzijde van het gebouw en valt op te delen in twee aparte presentatieruimtes Foto Harm Tilman

Transformatie B30 door KAAN Architecten Een van de bijzondere details in B30 is de dubbele taatsdeur die vanuit de Seminarfoyer toegang geeft tot de tuin Foto Harm Tilman

Transformatie B30 door KAAN Architecten De tuin bij de Seminarfoyer. Ook de Werkfoyer aan de andere zijde van het gebouw loopt uit op een dergelijke tuin Foto Harm Tilman

Transformatie B30 door KAAN Architecten Het atrium is door KAAN architecten tot het kloppende hart van het gebouw gemaakt Foto Harm Tilman

Transformatie B30 door KAAN ArchitectenHet atrium met de terrazzo vloer van Rob Birza Foto Harm Tilman

Transformatie B30 door KAAN ArchitectenIn het atrium valt het licht binnen door glazen lichthappers, een combinatie van een vierkante cassette met een driehoekig lichtdoorlatend element Foto Harm Tilman

Transformatie B30 door KAAN Architecten De Werkfoyer aan de zuidzijde van het gebouw, met links de doorgangen naar het atrium en rechts de pui met taasdeuren naar de tuin toe Foto Harm Tilman

Transformatie B30 door KAAN Architecten Dikkie Scipio (links) en Vincent Panhuysen (midden) van KAAN architecten in de Werkfoyer van B30 Foto Harm Tilman

Transformatie B30 door KAAN Architecten Zicht op het atrium vanuit de werkvertrekken op de vierde verdieping Foto Harm Tilman

Transformatie B30 door KAAN Architecten Corridor op de vierde verdieping met werk- en concentratieplekken Foto Harm Tilman

Transformatie B30 door KAAN Architecten Een houten trappenhuis ontsluit de concentratieplekken die aan de oostzijde van het gebouw op elkaar zijn gestapeld Foto Harm Tilman

Transformatie B30 door KAAN Architecten

De oorspronkelijke Ministerskamer aan de oostzijde van het gebouw ligt direct boven de entree aan de Bezuidenhoutseweg Foto Harm Tilman

Transformatie B30 door KAAN Architecten Bij deze transformatie heeft KAAN architecten zachte overgangen gemaakt tussen nieuwe toevoegingen en het bestaande gebouw Foto Harm Tilman

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bezuidenhoutseweg 30
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel B30
  • Projectarchitect(en) Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
  • Medewerkers Tjerk de Boer, Timo Cardol, Kevin Claus, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Cristina Gonzalo Cuairán, Walter Hoogerwerf, Marlon Jonkers, Hedwig van der Linden, Loes Martens, Marija Mateljan, Giuseppe Mazzaglia, Maurizio Papa, Ismael Planelles Naya, Christian Sluijmer, Koen van Tienen
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Delft
  • Adviseur installaties Breijer Bouw & Installatie, Rotterdam
  • Adviseur akoestiek Deerns, Rijswijk
  • Adviseur bouwfysica Deerns, Rijswijk
  • Adviseur brandveiligheid Deerns, Rijswijk
  • Aannemer Breijer Bouw & Installatie, Rotterdam
  • Interieurarchitect KAAN architecten
  • Landschapsarchitect KAAN architecten
  • Beeldend kunstenaar Rob Birza, Geldrop (mozaïekvloer atrium), Jan Pauwels (lichtelementen trap en ministerskamer)
  • Samenwerkende architect Braaksma & Roos Architectenbureau, Den Haag (restauratie)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 21.000 m2
  • Voorlopig ontwerp Augustus 2015
  • Definitief ontwerp April 2015
  • Aanvang bouw januari 2015
  • Oplevering februari 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 31.000.000,00
  • Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf / Facilicom
  • Ontwerpbureau KAAN Architecten
  • Adviseur bouwkosten RebelGroup, Rotterdam
  • Lichtarchitect Studio Rublek, Schiphol

Locatie

Reageer op dit artikel