Project

Tijdelijke rechtbank Amsterdam – cepezed

Tijdelijke rechtbank Amsterdam – cepezed
Tijdelijke Rechtbank Amsterdam door cepezed. Foto fotografie: Leon van Woerkom
fotografie: Leon van Woerkom

Een gebouw realiseren dat na vijf jaar alweer moet worden afgebroken, of beter ‘gede- en remonteerd’, voor die opdracht stond consortium DPCP. Onlangs opende het tijdelijke bouwdeel G op het terrein van het Parnas-complex van de Rechtbank in Asmterdam. Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf zette sterk in op het voorkomen van verspilling en maximaliseren van restwaarde. Het gebouw is voor een groot deel circulair.

De Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht is uitgevoerd door DCDP, een combinatie van Du Prie bouw & ontwikkeling en ontwikkelaar cepezedprojects. Het gebouw is goed aanpasbaar ontworpen en laat straks de mogelijkheid tot steeds ander gebruik door steeds andere bewoners op steeds andere locaties. De verwijdering en het hergebruik zijn binnen de opdracht contractueel vastgelegd. Tot die tijd vind hierin een groot deel van de rechtspraak plaats.

Herbruikbare kanaalplaat

Het integrale architectonische ontwerp en interieur zijn getekend door cepezed. Om het bouwdeel zo aanpasbaar en circulair mogelijk te maken, is het ontworpen als ‘kit of parts’ en even gemakkelijk te monteren als te demonteren en remonteren. Samen met ingenieursbureau IMd heeft cepezed bijvoorbeeld een speciaal bevestigingssysteem voor de kanaalplaatvloeren ontwikkeld, dat ontkoppeling en hergebruik van de vloerdelen optimaal faciliteert. Ook bij de knopen van de staalconstructie is extra rekening gehouden met de- en remontage.
Bekijk voor meer details de bijgesloten PDF

Permanente kwaliteit

Het tijdelijke karakter van het gebouw doet volgens cepezed geen afbreuk aan de kwaliteit, functionaliteit of representativiteit van het gebouw. Zaken als de outillage, de complexe logistiek, de akoestiek, het comfort, de veiligheid en de uitstraling hebben hetzelfde niveau als in een permanente voorziening. Het tijdelijke gerechtsgebouw toont een strakke vormgeving met een terughoudende kleurstelling en verfijnde detaillering. De gevels hebben een strakke horizontale geleding van bandramen en donker getinte borstweringen met een buitenafwerking van gespannen kunststofdoek.

Indeling

Een trappartij met daarboven een lichtstraat leidt naar de wachtruimten met aangrenzende zittingzalen op de tweede en derde etage. De wachtruimten zijn helder en functioneel gezoneerd en hebben een open en lichte atmosfeer. De zittingzalen hebben allure zonder luxe te zijn en kennen een hoge mate van rust, helderheid en daglicht. De achterwanden zijn gedecoreerd met fotokunstwerken door Marjan Teeuwen, die hiervoor sloopmateriaal van gebouwen in composities verwerkte.

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres Parnassusweg 220
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Tijdelijke rechtbank Amsterdam – cepezed
  • Adviseur installaties Ingenieursbureau Linssen, Amsterdam
  • Adviseur akoestiek LBP|SIGIHT, Nieuwegein
  • Aannemer Du Prie bouw & ontwikkeling, Leiden
  • Bouwmanagement IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5.400 m2
  • Oplevering 01-10-2016
  • Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf, Den Haag
  • Ontwerpbureau architectenbureau cepezed, Delft

Foto's

fotografie: Jannes Linders 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels