Project

Theaterpaviljoen Zonnewende – Reset architecture

Geen categorie

In Gemeentebos Esscheweg is een theaterpaviljoen naar ontwerp van Reset architecture gerealiseerd. Het is onderdeel van een ensemble barakken die een groepsaccomodatie vormen voor schoolkampen, feesten, uitvoeringen andere activiteiten. Middels ongedwongen architectuur past het gebouw zich in een open ‘boskamer’. De polyvalente zaal biedt ruimte aan een theateropstelling met 200 plaatsen.

Theaterpaviljoen Zonnewende – Reset architecture

De gebouwen op Zonnewende kennen een ‘architectuur-nonchalance’. “De aanwezigheid van zadeldaken, lessenaarsdaken en tentdaken in samengestelde dakvormen geven het geheel aan bebouwing een informeel karakter. Binnen deze context is een gebouw met een bijzondere kap een logische voorzetting”, aldus Reset architecture.

  

Inpassing

Het volume kan worden gelezen als een afgesneden rechthoek met samengesteld zadeldak. Vanwege de snedes volgt de contour omliggende bosranden waardoor het gebouw kleiner lijkt. Daarbij ontstaat hierdoor een differentiatie in de gevel en een dak met dynamische lijnen. Ook in de materialisering sluit het gebouw aan de op de omgeving. De lichte bakstenen gevels hebben een verloop aan de onderzijde, waardoor het paviljoen lijkt te versmelten de bodem.

  

Interieur

In het interieur ervaar je de continuïteit van het bos. Berken houten wanden en plafonds bepalen de sfeer in de entree. In de zaal springen de spanten in het oog. De openingen onttrekken zich aan de ordening van deze draagstructuur. Zo ontstaat een tweede ordening en een gelaagdheid in het gebouw. Vanwege de korte bouwperiode is het gebouw opgetrokken in prefab houtskeletbouw. Deze ruwbouw vormt ook tegelijk de afwerking van het interieur.

  

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Theaterpaviljoen Zonnewende – Reset architecture
  • Projectarchitect(en) Theo Mathijssen, Bas Lavrijssen
  • Aannemer v.d. Ven Bouwbedrijf
  • Bouwmanagement Frasp bouwadvies constructies
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 430m2
  • Definitief ontwerp 01-06-2015
  • Aanvang bouw 14-10-2016
  • Oplevering 01-07-2016
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 326000,- euro (728,-/m2)
  • Opdrachtgever Stichting Groepsaccommodatie Zonnewende
Reageer op dit artikel