Project

The Bank in Amsterdam door Rijnboutt

Geen categorie

Op de hoek van het Rembrandtplein in Amsterdam staat een baksteengebouw op een granieten onderbouw, waarvan de hoek is geaccentueerd met een fraaie toren. Gedurende zijn bestaan als bankkantoor is het enkele malen verbouwd en fors uitgebreid.

The Bank in Amsterdam door Rijnboutt

 

 

 

 

Hergebruik

Hergebruik van deze burcht voor eigentijdse kantoren en winkels stelde de architecten Kees Rijnboutt en Frederik Vermeesh van Rijnboutt voor een uitdagende opgave. Terugbrengen in de oude staat was geen optie, maar rücksichtlos verbouwen ook niet. Rijnboutt koos uiteindelijk voor een delicate strategie waarin het oude gebouw het materiaal levert waarmee het nieuwe als het ware is gecomponeerd. 

 
Het atrium loopt door de volle hoogte en voorziet de kantoorvloeren van licht. De balie bevindt zich direct bij het punt waar de bezoekers boven komen.  Fotograaf Kees Hummel

Gebouwde omgeving

Met de realisatie van dit project is een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de gebouwde omgeving. Niet alleen de uitstraling van het gebouw is ingrijpend veranderd, maar door het toevoegen van een nieuw programma is het pand nu verankerd in het stedelijk weefsel.  

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Herengracht 595
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel The Bank in Amsterdam door Rijnboutt
  • Projectarchitect(en) Kees Rijnboutt en Frederik Vermeesch
  • Adviseur installaties Unica Installatietechniek, Amsterdam en Groenewegen technisch advies, Oudwater
  • Adviseur akoestiek M+P raadgevend ingenieurs, Aalsmeer
  • Aannemer Bouwbedrijf Midreth, Mijdrecht
  • Bouwmanagement Ingenieursbureau Zonneveld, Rotterdam
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 42.5000 m2
  • Programma kantoren, winkels, restaurant, parkeren
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2006
  • Definitief ontwerp 01-10-2007
  • Aanvang bouw 07-12-2010
  • Oplevering 01-05-2010
  • Opdrachtgever Kroonenberg Groep, Schiphol
  • Ontwerpbureau Rijnboutt, Amsterdam
Reageer op dit artikel