Project

Stadsbibliotheek in Brugge (B) door Studio Farris

Geen categorie

In 2012 organiseerde de Stad Brugge een wedstrijd voor de renovatie en uitbreiding van de stadsbibliotheek Sint-Andries. Het perceel waarop de bibliotheek moest worden uitgebreid is zeer beperkt in oppervlakte. De bestaande bibliotheek bevindt zich in een stedelijke omgeving en is samen met andere openbare diensten gevestigd in een complex waarvan delen erfgoed zijn. Studio Farris ontwierp een bescheiden volume dat interactie aangaat met de omgeving.

Stadsbibliotheek in Brugge (B) door Studio Farris

De vraag van de klant bestond uit een complex programma van eisen, samen met de wens om de bibliotheek zichtbaarder te maken vanaf de aangrenzende straten en een eigen identiteit te geven om zich te onderscheiden van de veelheid aan openbare diensten die in het gebouw gevestigd zijn.

Fotograaf Toon Grobet


Fotograaf Tim van de Velde

Spanning tussen bestaand en nieuw

De uitbreiding is ondergeschikt aan het hoofdgebouw voor wat betreft de afmetingen en is er visueel van losgekoppeld door zijn materialisatie: de gevels zijn uitgevoerd in cortenstaal panelen die contrasteren met de witgepleisterde gevels van het hoofdgebouw. De inplanting van de uitbreiding benadrukt de spanning tussen het bestaande gebouw en het nieuwe volume.

Fotograaf Toon Grobet


Fotograaf Tim van de Velde

strategisch licht

Grote ramen werden voorzien op de hoeken van het nieuwe volume om de gevraagde zichtbaarheid en voldoende interactie met de omgeving te garanderen. Functies zoals het onthaal, leeshoeken en werkplekken bevinden zich in de buurt van deze grote ramen, zodat ze kunnen profiteren van
overvloedig natuurlijk licht.

fotograaf Toon Grobet

3 raamtypes

Om een aangename sfeer te creëren in de bibliotheek werden 3 verschillende types van ramen gebruikt, waardoor de bezoekers doorheen de dag en de seizoenen kunnen genieten van natuurlijk licht.


Fotograaf Tim van de Velde

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Gistelsesteenweg 524
  • Plaats Brugge
  • Projecttitel Stadsbibliotheek in Brugge (B) door Studio Farris
  • Projectarchitect(en) Guiseppe Farris
  • Bouwmanagement Studiebureau Boydens
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 555 m²
  • Aanvang bouw 10-06-2015
  • Oplevering 01-03-2015
  • Opdrachtgever Stad Brugge
  • Ontwerpbureau Studio Farris Architects
Reageer op dit artikel