Project

Sportwinkel Top Running in Wuustwezel door PUUR interieurarchitecten

Sportwinkel Top Running in Wuustwezel door PUUR interieurarchitecten
Fotograaf Liesbet Goetschalckx

Aangezien de samenwerking tussen de sportschoenenwinkelketen Top Running en PUUR interieurarchitecten zo goed was verlopen, sloegen beide partijen opnieuw de handen ineen voor de tweede vestiging in Wuustwezel. Bijzonder aan deze winkel is dat er een orthopedische studio aan is toegevoegd en dat de sportschoen is opgevat als een kunstobject.

Het programma van eisen vroeg om een flinke winkelruimte waarin displaywanden, twee loopbanden, een looppiste en een balie moesten worden ondergebracht, evenals een orthopedische onderzoeksruimte, spreekkamers en een zogenaamde scanmat. Ook bijzonder is het toilet voor mindervaliden.

Functionele circulatie

De nieuwbouw van de opdrachtgever leende zich er voor om een goede functionele indeling te kunnen maken, niet alleen in de winkelruimte zelf maar ook voor de nevenfuncties er omheen. PUUR interieurarchitecten kon een optimale plattegrond maken met efficiënte circulatiepatronen.

Een grote automatische schuifdeur verwelkomt de bezoeker vanuit de parkeergarage. De gevels van het gebouw zijn vrij gesloten, een etalage is op deze locatie geen meerwaarde, en het muuroppervlak in het interieur is daardoor geschikt om als displaymogelijkheid te benutten. De industriële reglit-beglazing aan de zijde van de parkeergarage geeft veel natuurlijk licht in de spreekkamers, maar waarborgt door zijn diffuus karakter tevens volledige privacy.

De winkel is overzichtelijk ingedeeld, links ziet de bezoeker in één oogopslag het aanbod en rechts de balie waar hij om informatie kan vragen. Verderop in de winkel bevindt zich het semi-publieke gedeelte, waar aan voetonderzoek wordt gedaan. Deze ruimte is gekoppeld aan het atelier. De winkel zelf ligt naast het magazijn, zodat de afstand van de levering van schoenen tot aan de kassa zo efficiënt mogelijk is. De balie vormt een natuurlijke afscherming voor de personeelsfuncties.

Schoen als kunstobject

De staalstructuur van de nieuwbouw is volledig zichtbaar. De witte kleur ervan en de verlichting, die is ingebouwd in de nissen van de kolommen, zorgen er voor de structuur volledig in het interieur wordt opgenomen.
Projectarchitect Jan Geysen ontwierp op verzoek van de opdrachtgever een nieuwe ervaring voor deze winkel. Na de dynamiek van de sportwinkel koos hij voor het concept om de sportschoen te verheffen tot een kunstobject. Hij vatte de winkelruimte daarom op als een galerie. Zo ligt er een betonnen vloer en zijn de wanden wit. Geïnspireerd door Mies Van Der Rohe heeft Geysen de displaywanden voor schoenen als canvassen opgehangen. De indirecte verlichting achter de wanden versterken het zwevende karakter.

Orthopedisch onderzoek

Achteraan leidt een grote pivoterende deur naar de onderzoeksruimte. De felle rode kleur van de vloer markeert de overgang. De eerste gang doet tegelijkertijd dienst als scanzone voor de twee spreekkamers. In beide ruimtes kunnen de orthopedisten afdalen in een uitsparing in de vloer, waardoor ze op voethoogte komen te staan.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Nijverheidsstraat 4
  • Plaats Wuustwezel
  • Projecttitel Sportwinkel Top Running in Wuustwezel door PUUR interieurarchitecten
  • Projectarchitect(en) Jan Geysen, Gwendy Heremans
  • Interieurarchitect PUUR interieurarchitecten
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 800 m²
  • Voorlopig ontwerp 01-07-2008
  • Definitief ontwerp 01-07-2009
  • Aanvang bouw 26-11-2009
  • Oplevering 01-09-2009
  • Opdrachtgever de heer en mevrouw Coninx – Dictus

Foto's

foto's 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels