Project

Spoorzone Brinklaan Bussum – LEVS architecten

Spoorzone Brinklaan Bussum – LEVS architecten
foto: LEVS architecten

Met de realisatie van drie villa’s aan de Brinklaan in Bussum is de ‘Spoorzone Brinklaan’ voltooid. Het nieuwbouwproject met appartementen, stadswoningen en een kantoorgebouw ligt aan een van Nederlands drukste spoorwegen. Het is een goed voorbeeld van compact bouwen in een dorpse context in een uniek openbaar en autovrij landschap. Bussum heeft een aantrekkelijk en toegankelijk stukje dorp erbij gekregen.

Voor Spoorzone Brinklaan zijn nieuwe complexe vormen van openbare ruimte rondom alle deelprojecten ontworpen. Dat maakt het project bijzonder. Alle gebouwen zijn onderdeel van een landschappelijk ingerichte terrein met een openbare wandelroute. Zorgvuldig ontworpen overgangen tussen openbaar, semiopenbaar en privé speelden een cruciale rol. De hoven, pleinen en het groen zijn als een nieuwe, deels openbare ruimte aan het dorpscentrum toegevoegd. Het kantoor en de appartementen aan de spoorzijde vormen een geluidsbuffer voor de drie villa’s, de acht stadswoningen en de bestaande bebouwing erachter. Onder het terrein ligt een openbare parkeergarage.

De drie appartementenvilla’s op de hoek sluiten qua schaal en maat aan op de omliggende villa’s aan de Brinklaan die dateren uit het einde van de 19e eeuw. Door de karteling van de voetprint en het verspringen van de grote uitkragende balkons ontstaan sculpturale volumes. De gebouwen zijn gemaakt van lichte baksteen, evenals de eengezinswoningen van Koster.

De Koster appartementen zijn geschakelde ‘villa’s’ met twee woningen per laag en een verticale geleding, gekenmerkt door brede baksteenkaders, sprongen in de diepte en twee metselwerkkleuren.

Door de schakering ontstaat aansluiting op de kleinere schaal van het gebied voor de appartementen. Daar is een groen en stil binnenhof waaraan de acht geschakelde woningen liggen als overgang naar de kleine korrel van Bussum.

Het Gewestkantoor sluit wederom naadloos aan op de geschakelde Koster appartementen ernaast, maar heeft een eigen karakter. Grote chique ramen met klassieke keramische kaders en ornamenten van bronskleurig gestanst metaal bepalen het gezicht van dit publieke gebouw.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Brinklaan 138A
  • Plaats 1404 GV Bussum
  • Projecttitel Spoorzone Brinklaan Bussum
  • Projectarchitect(en) Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
  • Medewerkers Daan Goedhart, Reinoud Middag, Stefan Lippert, Jannegien Luursema, Lex van Waarden, Bob de Vries
  • Aannemer Deelproject Villa’s Brinklaan: Noordersluis Bouwgroep, Lelystad; deelproject Gewestkantoor: Ballast Nedam, Nieuwegein; deelproject Koster: BK Bouw, Bussum
  • Landschapsarchitect Landlab, Arnhem
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 20.000
  • Programma 93 appartementen, 8 stadswoningen, 6.000m² kantoorgebouw, 180 ondergrondse parkeerplaatsen
  • Oplevering Deelproject Villa’s Brinklaan: januari 2017, deelproject Gewestkantoor: september 2013, deelproject Koster: mei 2010
  • Opdrachtgever Deelproject Villa’s Brinklaan: Noordersluis Bouwgroep, Lelystad; deelproject Gewestkantoor: Bensdorp-Gewest vof, p/a AM Wonen Amsterdam en p/a Dudok Wonen Hilversum; deelproject Koster: BK Bouw, Bussum
  • Ontwerpbureau LEVS architecten

Foto's

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels