Project

Sociaal-Cultureel centrum in Duiven

Geen categorie

Dat het nieuwe sociaal-culturele centrum Huis van Droo zo goed functioneert, ligt niet alleen aan de architectuur. Doordat de architect van het complex, JDWA, ook aan het masterplan voor de herontwikkeling van Droo-Zuid werkte, is het ontwerp maximaal ingebed in zijn omgeving. Het sluit aan op de publieke ruimte, is verbonden met omringende zorginstellingen en deelt er haar technische installaties mee.

Sociaal-Cultureel centrum in Duiven

Een belangrijk vraagstuk in de ontwerpopgave betrof de plaatsing van de sportactiviteiten. Omdat een sporthal per definitie een gesloten doos is, levert het geen bijdrage aan de publieke ruimte van een buurt. Door de gymzaal in te pakken met het overige publieke programma, wordt het gebouw alzijdig geactiveerd en is Huis van Droo daadwerkelijk een levendig buurtcentrum geworden. Om de verbinding met de omgeving te maximaliseren, zijn de gevels van het gebouw zo transparant mogelijk gehouden.

Houten bekleding

Een zorgvuldig uitgevoerde houten bekleding verpakt de gevels van de sportzaal en de overige gesloten programma-onderdelen. Hierdoor is de gevel soms in het interieur en soms aan de buitengevel zichtbaar. Dit zorgt voor een spannende wisselwerking, terwijl het tegelijkertijd de oriëntatie ten goede komt.

Specifieke interieurs

De interieurs voor de gebruikers zijn telkens aangepast aan de publieke functie die ze vervullen. Het resultaat is een gebouw met een uitgesproken (buiten-)façade van hout en glas met (binnen) een variëteit aan karakteristieke interieurs.

Masterplan Droo-Zuid

De gemeente Duiven wil Droo-Zuid ontwikkelen tot het hart van een buurtoverstijgend woonservicegebied. JDWA (Johan De Wachter Architecten) werkte samen met gemeente Duiven en Andries Geerse aan het masterplan voor Droo-Zuid. Het doel is om oude én jonge mensen met een zorgvraag in de wijk te laten wonen, te midden van hun familie, buren en vrienden. Huis van Droo is op basis van dit masterplan ontwikkeld, samen met wijkbewoners en de toekomstige gebruikers van het Huis van Droo. In interactieve sessies is de layout voor herontwikkeling van Droo-Zuid uitgestippeld.

Ook het ontwerp van de gemeenschappelijke ‘Tuin van Droo’ is van JDWA. De tuin omringt het Huis van Droo en vormt tevens de verbinding naar het naastgelegen verpleeghuis Liemerije.

Licht en Lucht

Om het veelzijdige programma (wonen, zorgwoningen, eerstelijns zorg, sport, kinderopvang gemeentelijke voorzieningen) te realiseren was het nodig om de bruikbare ruimte zo efficiënt mogelijk toe te wijzen. Het was nodig om binnen- en buitenruimte te delen. Alleen zo zou het plan genoeg licht lucht behouden en zou de publieke ruimte echt een plek kunnen worden om te spelen, ontmoeten en relaxen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Fuutstraat
  • Plaats Duiven
  • Projecttitel Sociaal-Cultureel centrum in Duiven
  • Adviseur installaties Van der Aa Electro, Instaan Installatie
  • Aannemer Bouwbedrijf van Norel
  • Landschapsarchitect Johan De Wachter Architecten
  • Bouwmanagement Bartels Ingenieursbureau, Buro Bouwkunde
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 03-05-2012
  • Opdrachtgever Gemeente Duiven
  • Ontwerpbureau Johan De Wachter Architecten
Reageer op dit artikel