Project

Schooltuin De Buitenkans – RO&AD Architecten

Architectuur

Een uitgestrekt volume biedt een nieuw onderkomen voor de schooltuin van het Da Vinci College in Roosendaal. De school onderwijst dierverzorging en tuinieren aan leerlingen die extra begeleiding nodig hebben. Toen het een stuk land kreeg aangeboden om een schooltuin op te realiseren, stapte RO&AD architects in het project.

Schooltuin De Buitenkans – RO&AD Architecten
foto: Katja Effting

Naast de school waren ook de buurt en gemeente erg enthousiast. Het ontbrak echter aan middelen om de schooltuin en bijbehorende faciliteiten aan te leggen. In samenwerking de provincie Noord-Brabant en Visavis Landscape designers werd een plan gemaakt, dat door de leerkrachten, leerlingen en de buurt zelf kon worden gerealiseerd. Een van de leerkrachten trok het project en realiseerde met leerlingen en vrijwilligers onder begeleiding van een aannemer en de architecten het project.

beeld: RO&AD architecten

Constructie

Het gebouw is honderd bij zes meter, en volledig opgetrokken uit hout. De eenvoudige spanten worden bijeengehouden door spijkerplaten. Alle ruimtes, zoals het klaslokaal, de dierenkamer, en de kas zijn in een lijn aaneengeschakeld. Zo wordt alleen de benodigde ruimte gebruikt en gaat geen geld verloren aan hallen en gangen.

foto: Katja Effting

Functies

De verschillende functies zijn afleesbaar in de gevel die deels met hout en deels met translucente golfplaten is bekleed. De ruimtes hebben een directe toegang naar buiten, maar ze zijn ook onderling verbonden. Onder de kap is veel extra ruimte die soms wordt ingezet, bijvoorbeeld voor studieplekken of als hooizolder. Om de leerlingen, leerkrachten en buurt sociaal te verbinden is een functie toegevoegd, een koffiehoek met terras.

foto: Katja Effting

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Schooltuin de Buitenkans
  • Medewerkers Ad Kil, Ro Koster, Tamara Giesbers, Chris Bakens
  • Adviseur constructie ABR, Roosendaal
  • Aannemer Bergh Bouw, Bergen op Zoom
  • Landschapsarchitect Vis-a-Vis, Woudrichem
  • Bruto inhoud 600
  • Definitief ontwerp 2015
  • Oplevering 2017
  • Ontwerpbureau RO&AD Architecten

Locatie

Reageer op dit artikel