Project

Revitalisatie Burgerweeshuis Amsterdam – Wessel de Jonge Architecten

Architectuur

Het oorspronkelijke ontwerp van Aldo van Eyck voor het Burgerweeshuis in Amsterdam moest worden aangepast aan de eisen van de nieuwe gebruiker. Wessel de Jonge Architecten maakte het gebouw geschikt voor zijn nieuwe functie.

Revitalisatie Burgerweeshuis Amsterdam – Wessel de Jonge Architecten
Foto: Jannes Linders

Toelichting door Wessel de Jonge Architecten

Het Burgerweeshuis van Aldo van Eyck dateert van 1960 en wordt internationaal beschouwd als een sleutelwerk van het naoorlogs modernisme. Na gebruik als zorginstelling, academiegebouw en kantoor heeft het rijksmonument langdurig leeg gestaan en raakte in verval.

Oorspronkelijk bood het complex plaats aan ca. 125 kinderen in acht paviljoens met verdere dienstruimten. De paviljoens zijn als woningen geschakeld aan een binnenstraat die het gebouw zijn kenmerkende opzet verleent. Karakteristiek is de generieke structuur van schoonbeton met invullingen van schoonmetselwerk, translucent of transparant materiaal, die is afgedekt met acht grote en 328 kleine koepels. Hoewel de invullingen en vaste inrichting een heel specifiek karakter verlenen aan elke ruimte wordt het Burgerweeshuis beschouwd als de oorsprong van het Structuralisme.

Aldo van Eijck, Burgerweeshuis, Amsterdam, 2017, Wessel de Jonge Architecten

Foto: Jannes Linders

Renovatie

In 2017 kon het inspirerende bouwwerk geheel worden gerenoveerd naar ontwerp van Wessel de Jonge Architecten. De betonnen geveldelen zijn ontdaan van de taaie coating en zorgvuldig hersteld, het metselwerk is gerepareerd en gereinigd. De door Van Eyck rond 1993 vervangen kozijnen zijn geschilderd in de oorspronkelijke kleuren en het glas is vervangen. De buitenruimten en het terrein worden nieuw aangelegd op basis van het oorspronkelijke ontwerp en huidige eisen. Hierbij is samengewerkt met de landschapsontwerpers van Atelier Quadrat.

De slechte thermische en akoestische prestaties en de gebrekkige installaties vormden een grote ontwerpuitdaging. Door de koepels te voorzien van akoestisch spuitwerk konden de elektro-installaties hierin worden ingepast met instandhouding van de oorspronkelijke details. De werkgebieden zijn voorzien van vloerverwarming en convectoren terwijl in de binnenstraat de ledenradiatoren zijn teruggebracht. Hiermee is een comfortabel werkklimaat gecreëerd met respect voor het oorspronkelijke architectonische concept.

Aldo van Eijck, Burgerweeshuis, Amsterdam, 2018, Wessel de Jonge Architecten

Foto: Jannes Linders

Latere indelingen zijn verwijderd. Oorspronkelijke afwerkingen zoals de kwartsietvloer van de binnenstraat, de betonnen architraven en het schoonmetselwerk zijn in ere hersteld. Dat geldt ook voor de resterende originele kastenwanden, aanrechtbladen en betonnen wandarmaturen. In deze karaktervolle context is toekomstbestendige kantoorruimte gecreëerd met fraaie dagverlichte ruimten, goede kunstverlichting en ruimteakoestiek, en uitzicht op de groene buitenruimten.

Lees ook: BPD betrekt gerenoveerd Burgerweeshuis Amsterdam

Begin 2018 is het Burgerweeshuis in gebruik genomen door gebiedsontwikkelaar BPD. Hierbij zijn de principes van het Nieuwe Werken succesvol geïmplementeerd in de – deels historische – interieurs.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Burgerweeshuis Amsterdam
  • Projectarchitect(en) Karin Wolf
  • Medewerkers Projectteam: Wessel de Jonge, Karin Wolf, Ralph Knufing, Roel van der Klaauw, Patrick Ton
  • Adviseur installaties Hans van Dam, Schoonhoven
  • Aannemer BAM bouw en techniek
  • Interieurarchitect Ex Interiors
  • Landschapsarchitect Atelier Quadrat
  • Bouwmanagement Aronsohn management
  • Toeleveranciers E-installaties: Elektroservice Holland; W-Installaties: Klimaatservice Holland
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 6460 m2
  • Programma Kantoor
  • Voorlopig ontwerp juli 2015
  • Oplevering oktober 2017
  • Opdrachtgever Burgerweeshuis VOF bestaande uit Zadelhoff en Nijkerk holding Architect
  • Ontwerpbureau Wessel de Jonge architecten

Locatie

Reageer op dit artikel