Project

Renovatie villa Huis ter Heide

Renovatie villa Huis ter Heide
Fotograaf ©JRImageworks

Qupus Architectuur is gevraagd door de bewoners van een begin 20e eeuwse, landelijke woning om deze te moderniseren. Het huis was uitgebreid met een schuin tegen het hoofdgebouw geplaatste aanbouw, maar de bestaande indeling was onoverzichtelijk en inefficiënt. De opdrachtgevers wilden het uiterlijk en het karakter van de woning behouden, maar deze zowel programmatisch als technisch updaten. Door het huis te openen en meer licht toe te laten, is het contrast tussen oud en nieuw benadrukt.

Door de secundaire functies rond de primaire woonruimte te groeperen, wist Qupus Architectuur een overzichtelijke royale woning met lange zichtlijnen te realiseren. Een aantal ruimtes zijn naar wens af te sluiten met (dubbele) schuifdeuren of -wanden.

Transparantie

Om de relatie tussen aanbouw en hoofdbouw duidelijker zichtbaar te maken aan de terraszijde, is een glazen wand tussen woon- en werkkamer geplaatst, die bovendien de daglichttoetreding bevordert. De ramen, deuren in de gevelopeningen aan deze zijde zijn vervangen voor transparantere varianten, waardoor de bestaande hoofdstructuur gespaard is gebleven, maar er meer licht in de woning treedt.

Contrast oud en nieuw

Om op de verdieping een overzichtelijke, ruime slaapkamer te realiseren zijn wanden, knieschotten en zoldervloer verwijderd en is de kapconstructie blootgelegd. De badkamer is daarbij aan de voorzijde uitgebreid met een brede dakkapel in oorspronkelijke stijl.

Het resultaat is een combinatie van traditionele bouwstijl met een eigentijdse invulling. Door de open plattegrond, veel licht en fijne detaillering wordt er extra nadruk op het contrast tussen oud en nieuw gelegd.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Frans van Mierislaan 6
  • Plaats Huis ter Heide
  • Projecttitel Renovatie villa Huis ter Heide
  • Projectarchitect(en) Rutger Kuipers
  • Aannemer Van Zoelen, Utrecht
  • Bouwmanagement Constructiebureau De Prouw, Bunnik
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 160 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-09-2012
  • Definitief ontwerp 01-09-2012
  • Aanvang bouw 14-07-2014
  • Oplevering 01-07-2013
  • Ontwerpbureau Qupus Architectuur, Benschop

Foto's

foto's ©JRImageworks, Utrecht 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels