Project

Renovatie rijtjeshuis in Wassenaar door Global Architects

Geen categorie

Rijtjeswoningen in een woonerf zijn vaak duizend in een dozijn. De bewoners van zo’n typisch geval in het Spinbaankwartier zochten naar een manier om hun woning toch te transformeren naar een spannende, moderne leefruimte met karakter. Global Architects maakte een plan waardoor de gebruikelijke gesloten structuur van kamers verbonden middels gangen werd vervangen door een open leefruimte waar licht tot in het hart van het gebouw kan doordringen.

Renovatie rijtjeshuis in Wassenaar door Global Architects

Dankzij de dakopbouw met dakramen is 40 m2 woonoppervlak gewonnen en stroomt er licht tot in het hart van het huis. De woning is georiënteerd rondom een atrium, waardoor bijzondere hoeken en doorkijkjes ontstaan. Een trap spant over twee verdiepingen en is de blikvanger in het huis. Het hedendaagse ontwerp zorgt ervoor dat de beleving en het comfort van de woning onvergelijkbaar zijn met haar uitgangspositie.

Materialisatie

Qua materialisatie is gekozen voor een stoere maar warme look. De bestaande houten vloer op de begane grond is aangeheeld, geschuurd en in lichte kleur geolied. In de keuken is gekozen voor een betonvloer. De keuken zelf is ontworpen en gemaakt door een meubelmaker van eikenhout met rvs blad en staat op wieltjes. Voor de constructieve wand in het midden van de woning is gekozen voor betonstuc, op de eerste verdieping ligt kurk en voor de dakopbouw is gekozen om constructieve elementen in het zicht te laten, zoals de balken en de geoliede Fins-vuren multiplex vloer. Deze natuurlijke materialen vormen een mooi en warm contrast met de strak wit gestucte wanden.

Duurzaam bouwen

Wooncomfort en duurzaam bouwen stonden centraal bij het conceptualiseren van de woning. Er is ontworpen vanuit een geïntegreerd duurzaamheidsconcept. Passieve zonne-energie, regelbare daglicht toetreding, natuurlijke ventilatie en koeling en opwarming worden geregeld vanuit het atrium. Door een ‘huis’ te plaatsen in het bestaande huis, liggen alle vertrekken aan deze binnenruimte. Door nu ramen en deuren te openen of sluiten van het ‘binnenhuis’ naar het atrium kan men naar keuze de warmte toelaten of buitensluiten. Door deze integrale duurzame ontwerpingreep ontstaat tegelijkertijd een geheel nieuwe ruimtelijke ervaring.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Wassenaar
  • Projecttitel Renovatie rijtjeshuis in Wassenaar door Global Architects
  • Projectarchitect(en) Tomáš Beránek en Arthur S. Nuss
  • Bouwmanagement Mans Bouw
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 08-03-2016
  • Oplevering 01-02-2016
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Global Architects
Reageer op dit artikel