Project

Renovatie Rijkskantoor Roermond – OTH architecten

Renovatie Rijkskantoor Roermond – OTH architecten
Glazen entreegebouw verbindt voorheen gescheiden gebouwen

Een minimalistisch vormgegeven, glazen entreegebouw verbindt twee voorheen losstaande gebouwen aan de Slachthuisstraat in Roermond tot een multifunctioneel rijkskantoor. Door de bouwdelen op alle verdiepingen te verbinden is een flexibel gebouw ontstaan.

Toelichting door OTH architecten

OTH architecten werkte de opgave na een gewonnen competitie uit in samenwerking met Bouwbedrijf Pennings en BAM Bouw en Techniek als Design & Build (UAV-gc). Omdat het project volgens de kaderstelling Fysieke Werkomgeving Rijk (FWR) een categorie 2 renovatie betreft, zijn vele bouwkundige, installatietechnische en interieuronderdelen hergebruikt.

Huiskamer

Plein en entreegebouw

Het ontwerp behelst een integrale benadering voor terrein en gebouw. Het plein en de anonieme gebouwen zijn verlevendigd door één centrale entree te maken. De bouwdelen zijn niet op slechts één (zoals de oorspronkelijke uitvraag luidde), maar op alle verdiepingen verbonden. Hierdoor is een gebouw ontstaan dat flexibel en multifunctioneel inzetbaar is. De centrale entree fungeert op het plein als blikvanger, dankzij belichting, transparantie en de dynamiek die achter de gevels zichtbaar is. Het geeft het rijkskantoor een nieuw gezicht.

Door levendige functies (restaurant, koffiecorner, vergadercentrum) aan het plein te leggen en glazen puien tot op de vloer door te trekken, gaan interieur en exterieur een interactie aan. Het plein is middels perken met fraaie bomen, grassen en zitranden tot een ontmoetingsplek gemaakt. Het entreegebouw biedt op de verschillende niveaus fraaie zichten op het opgewaardeerde plein, de nieuwe tuin aan de achterzijde en de stad Roermond.

Verbindingstrap op begane grond

Ontmoeting

De representatieve, centrale entree fungeert zowel horizontaal als verticaal als knooppunt in de voorheen gescheiden gebouwen. De verbinding fungeert als transparante ontmoetingsplek voor de medewerkers van de verschillende gebruikers. Op dit moment huisvest het gebouw de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Rijkswaterstaat (RWS), maar dit kan in de toekomst wijzigen. Kruip-door-sluip-door routes zijn vervangen door heldere looplijnen en zichtassen die altijd bij het daglicht eindigen.

Op iedere werkverdieping grenst aan de nieuwbouw een ontmoetingsgebied met ankerpunt, overlegplekken, aanlandplekken en een grote projectruimte. Dankzij een meanderconcept, waarin open en gesloten werkplekken elkaar afwisselen en ruimten soms van de gevel loskomen, ontrolt zich op de werkvleugels een gevarieerde plattegrond met activiteit gerelateerde werkplekken.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Slachthuisstraat 71
  • Plaats Roermond
  • Projecttitel Rijkskantoor Roermond
  • Adviseur installaties BAM Bouw en Techniek
  • Aannemer Bouwbedrijf Pennings
  • Interieurarchitect OTH Architecten
  • Landschapsarchitect OTH Architecten
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 6.700
  • Programma kantoor
  • Oplevering april 2017
  • Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf
  • Ontwerpbureau OTH architecten

Foto's

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels