Project

Renovatie Provinciehuis van Maaskant door KAAN Architecten

Renovatie Provinciehuis van Maaskant door KAAN Architecten
Fotograaf Sebastian van Damme

Het Provinciehuis van ‘s-Hertogenbosch is een sleutelwerk in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. KAAN Architecten kreeg de opdracht om dit markante gebouw geschikt te maken voor de toekomst, met behoud van de oorspronkelijke intenties van de functionalist Huig Maaskant.

Wie over de A2 rijdt ter hoogte van ‘s-Hertogenbosch kan niet om het karakteristieke Provinciehuis, met zijn expressieve dakvorm en strakke kantoortoren heen. Geopend in 1971 is het gebouw met haar markante hoogbouw uitgegroeid tot een vertrouwd symbool van actief openbaar bestuur en een ondernemende gemeenschap.

Het sterke karakter van Maaskant’s architectuur uit zich in de dialoog tussen grote gebaren en kleine details. Hiermee poogde de architect de interactie tussen ambtenaar, bestuurder en bewoner aan te moedigen. Door de jaren is deze intentie echter steeds meer verloren geraakt. Hier lag dan ook de grootste opgave voor de renovatie in besloten. Een goed begrip van de oorspronkelijke ruimtelijke opzet van het gebouw was vereist, alsmede de wens allerhande later aangebrachte veiligheidsmaatregelen op te schonen en het gebouw klaar te maken voor hedendaags gebruik. Met respect voor het bestaande heeft KAAN het nieuwe werken geïntroduceerd in het gebouw.

 

 

 

Centraal gebied

KAAN Architecten heeft in de geest van Maaskant’s oorspronkelijke ontwerp gewerkt, maar haar eigen draai aan de uitwerking gegeven. De centrale hal is permanent toegankelijk gemaakt; de Statenzaal en de Bois Le Duc zaal zijn nu ook toegankelijk tijdens plenaire sessies. Het centrale entreegebied is opengemaakt en verbindt alle drie verdiepingen van de horizontale plint.

Een nieuwe geronde trap biedt vanuit hier toegang tot de parkeerlaag op de begane grond; er is een nieuw koffiebar ontworpen en de imposante trappartij van het auditorium is in ere hersteld. De kantoren in de plint zijn weer zichtbaar gemaakt achter de originele wanden van glazen bouwstenen.

In de kantoortoren zijn de verhokte vloeren opengebroken om plaats te maken voor flexibele werkplekken. Per cluster van drie verdiepingen bieden deze plaats aan 10 personen op 8 werkplekken, geheel in stijl met het nieuwe werken. Deze drie verdiepingen zijn geclusterd en intern verbonden door nieuw aangebrachte trappen. Liften stoppen voortaan nog maar eens per cluster, zodat gebruikers aangemoedigd worden de trap te nemen.

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres Brabantlaan 1
  • Plaats ‘s-Hertogenbosch
  • Projecttitel Renovatie Provinciehuis van Maaskant door KAAN Architecten
  • Adviseur installaties DWA, Ede
  • Adviseur akoestiek Peutz, Mook
  • Aannemer Stam + De Koning Vastgoed en Bouw, Eindhoven
  • Landschapsarchitect MTD Landschapsarchitecten, ‘s-Hertogenbosch
  • Bouwmanagement Advies- en Ingenieursbureau van de Laar, Eindhoven
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2012
  • Aanvang bouw 13-11-2015
  • Oplevering 01-07-2012
  • Opdrachtgever Provincie Noord-Brabant
  • Ontwerpbureau KAAN Architecten

Foto's

Foto's 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels