Project

Renovatie herenhuis in Vught door Reset Architecture

Renovatie herenhuis in Vught door Reset Architecture
Foto's Stijl Poelstra

Reset Architecture heeft een herenhuis uit 1905 omgevormd tot moderne, hedendaagse woning. Het huis heeft een bel-etage op één meter boven straatniveau en 2,60 m lager een souterrain aan de achtertuin. Door de plaatsing van een ruimte met vide aan de achtergevel is een nieuwe situatie ontstaan.

Op een vanzelfsprekende manier zorgt deze ruimte voor samenhang; de bel-etage en souterrain zijn onderling verbonden en staan beide in direct contact met de tuin. Hierin speelt daglicht, dat nu ruim binnen valt door een twee verdieping hoge stalenpui, een belangrijke rol. De open en lichte toevoeging organiseert de monumentale woning en voorziet eveneens in een prettige tuinkamer.

Woonhuis Vught_Reset Architecture
De opdrachtgever wilde het souterrain, voorheen de berging,  inrichten als leefkeuken met een directe relatie naar de diepe achtertuin. Het daglicht kwam gedempt binnen vanwege een geringe plafondhoogte en een gesloten achtergevel.

De aanbouwen en een buitentrap zijn door Reset Architecture bij de renovatie getransformeerd in een eenduidig volume in hout en glas dat zich onderscheid van het stenen herenhuis. De synergie tussen oud en nieuw ontstaat door de detaillering en een zichtbare relatie.

In de nieuwe situatie presenteert de oude achtergevel zich door de twee verdieping hoge stalen pui. Het gebruik van zwarte stalen slanke profielen in de interieur- en exterieurkozijnen versterkt het monumentale karakter van de woning. De detaillering en kleurstelling vormt geen rivaliteit met de aanwezige klassieke detailleringen van deuren, architraaf sierlijsten en plafondornamenten.

Reset Vught Woonhuis
In de nieuwbouw is de balustrade aansluitend uitgevoerd in ranke zwarte stalen strips. De trap in de vide presenteert zich als een bijzonder object in de ruimte, deze is vervaardigd met een gevouwen staalplaat.

Het interieur van de tuinkamer  heeft  zachte contrasten tussen licht reflecterende vlakken en warme Europees eiken gekregen. De combinatie van de witte wanden, de strakke warmgrijze gietvloer en houten wandkasten geeft een intieme sfeer die zich natuurlijk voegt in het bestaande herenhuis.

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Vught
  • Projecttitel Renovatie herenhuis in Vught door Reset Architecture
  • Projectarchitect(en) Bas Lavrijssen, Theo Mathijssen,
  • Aannemer Van de Bouwhuijsen-Leerintvelt, Den Bosch
  • Interieurarchitect Interieurbouwer: Noud interieurbouw, Zaltbommel
  • Bouwmanagement Frasp bouwadvies constructies, Rosmalen
  • Voorlopig ontwerp 01-12-2013
  • Definitief ontwerp 01-05-2014
  • Aanvang bouw 29-06-2015
  • Oplevering 01-01-2015
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Reset Architecture, Den Bosch

Foto's

Lees voordat u gaat reageren de spelregels