Project

Reiswinkel Zuiderhuis in Gent

Reiswinkel Zuiderhuis in Gent
Fotograaf Liesbet Goetschalckx

Reisbureau Zuiderhuis organiseert wandel- en fietstochten en reizen naar IJsland. Het gevoel buiten te zijn, de reden dat mensen deze reizen boeken, is door interieurarchitect Sofie de Backer vertaald naar het interieur van de winkel. Door middel van een park-concept is de reisshop een verlengde van de natuur geworden.

 

Het uitgangspunt van een park is door Sofie de Backer vertaald naar een oase van groen. Het reisbureau Zuiderhuis is voorzien van een groene vloer en wanden en bevat veel eikenhouten meubilair en inrichtingselementen. Vooraan is een open wachtruimte, waar meubilair staat dat wat betreft vormgeving, kleur en materialisering balanceert op de grens tussen binnen- en buitenmeubilair. De straatverlichting refereert aan die bij de bankjes in een park.

Contact met de straat

Het gevoel in contact te staan met buiten is verder versterkt door de transparantie van het ontwerp. Een grote, helderglazen toegangsdeur en drie forse ramen verbinden de winkel visueel met de straat. Slechts een raam is van een displaypaneel voorzien, die zo organisch en open mogelijk is ontworpen. Bovendien verwijzen de posters die er op hangen, naar affiches in het straatbeeld. De schappen links en rechts, opgebouwd uit rechthoekige eikenhouten bakken, zijn geabstraheerde afbeeldingen van bomen.

Eikenhouten supermeubel

Het hart van de winkel is een tuinhuis rechts achterin. Hierin is een werkstation met bureaus gesitueerd, waaraan klanten hun plannen met medewerkers doornemen. Ze kunnen ook aanschuiven aan de tafel daarachter om kaarten open te vouwen of om reizen op het grote scherm aan de wand te bekijken. Het supermeubel is geheel vervaardigd van eikenhout, evenals de kasten, tafel en bureaus. In dit moderne prieel worden accenten aangebracht door de lichtlijnen rondom en de oranje doorkijknissen in de rechterwang.

Mezzanine

Op de mezzanine is een multifunctionele ruimte voorzien. Als er een opleiding, vergadering of feestje plaatsvindt, kunnen de meubels die er staan anders worden opgesteld. De wand boven de lage kast is afgewerkt met speciale screenverf, zodat er mooie beelden op te projecteren zijn. Deze ruimte is ook zo open mogelijk gehouden, door afwezigheid van een deur en door de muuropeningen te vullen met kaderloze glasplaten. Een grote koepel in het plafond zorgt hier voor het contact met buiten. Een glazen vloer onder deze koepel filtert het daglicht naar het achterste deel van het houten tuinhuis, via een grote rechthoekige opening in het dak ervan.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kortedagsteeg 13
  • Plaats Gent
  • Projecttitel Reiswinkel Zuiderhuis in Gent
  • Projectarchitect(en) Sofie de Backer
  • Interieurarchitect Sofie de Backer
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2011
  • Definitief ontwerp 01-02-2011
  • Aanvang bouw 19-01-2012
  • Oplevering 01-04-2011
  • Opdrachtgever Zuiderhuis, Gent
  • Ontwerpbureau Sofie de Backer, Gent

Foto's

foto's Liesbet Goetschalckx 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels