Project

Project van de Dag: Tuinhuis in Utrecht door Zecc

Project van de Dag: Tuinhuis in Utrecht door Zecc
Fotografie: StijnStijl

In het landelijke gebied ten noorden van Utrecht is door Zecc een compact houten huisje gerealiseerd, dat functioneert als recreatiewoning. Het ogenschijnlijk eenvoudige huisje heeft een archetypische uitstraling met een zadeldak, schoorsteen en houten gevelbekleding. Van binnen is het door de asymmetrische hoofdopzet toch meer verfijnd.

 

Het Tuinhuis, de recreatiewoning in het buitengebied van Utrecht, is tot stand gekomen door een bijzondere samenwerking tussen Zecc en interieurarchitect Roel van Norel. Het basisconcept is gedaan door Zecc, waarna Roel van Norel het plan in detail heeft uitgewerkt en bovendien grotendeels zelf heeft gebouwd.

Naadloos in het landschap

De fundering van het Tuinhuis is hergebruikt van het vakantiehuisje dat is vervangen op dezelfde locatie. De bestaande contouren van het vakantiehuisje vormen het uitgangspunt voor het nieuwe Tuinhuis. Door het materiaalgebruik past het huisje naadloos in het omliggende landschap, een kalme, bosrijke omgeving: Het zadeldak is van natuursteen leien en de houten gevelbekleding is Western Red Cedar.

 
Fotografie: StijnStijl

Aan één zijde van het huis is de gevel geheel gesloten doordat de leibedekking van het dak doorgezet is in het verticale gevelvlak. De andere zijde is voorzien van beweegbare luiken en opent zich naar de groene omgeving. De luiken, die bekleed zijn met horizontale latten, regisseren de lichtinval en het zicht op de omgeving evenals zicht van buiten naar binnen. Met dichte luiken krijgt het huisje een gesloten karakter, mede door de horizontale latten van de luiken die doorlopen in de gevelbekleding. De compleet transparante voorkant van het huis richt zich op het open gedeelte van het landschap.

Slim geïntegreerd

Het voorste, open gedeelte bevat de gecombineerde keuken, woonkamer en eetkamer. In het achterste gedeelte, dat meer gesloten is, wordt geslapen. Schuivende panelen delen de ruimte op. Aan de lange, dichte zijde van het huis zijn voorzieningen als de keuken, badkamer, alle installaties, een houtkachel en verschillende kasten op een slimme wijze geïntegreerd in een eikenhouten wand. Iedere vierkante meter van het Tuinhuis is doordacht en benut.

 Fotografie: StijnStijl

Meer foto’s door Roel van Norel

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Project van de Dag: Tuinhuis in Utrecht door Zecc
  • Projectarchitect(en) Steven Nobel, Marnix van der Meer, Rene de Korte
  • Interieurarchitect Roel van Norel
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 33 m2
  • Programma Recreatiewoning
  • Aanvang bouw 03-03-2015
  • Oplevering 01-11-2014
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Zecc

Foto's

Lees voordat u gaat reageren de spelregels