Project

Portrettenpaviljoen Duivenvoorde in Voorschoten

Portrettenpaviljoen Duivenvoorde in Voorschoten

Ter ere van het 50-jarig jubileum van de Stichting Duivenvoorde, die het gelijknamige kasteel uit 1226 beheert en exploiteert als museum, is een barokke balzaal van het kasteel getransformeerd tot een tentoonstellingsruimte. Hiervoor ontwierp CoOB een hexagonaal paviljoen, de extrusie van het centrale motief in het kamerbrede vloerkleed. Paviljoen, balzaal, bezoeker en portretten smelten visueel samen in één gelaagd beeld.

Cultureel adviesbureau Non-fiction en CoOB Architects, een samenwerking tussen Office Jarrik Ouburg en Paulien Bremmer Architects, zijn door Stichting Duivenvoorde gevraagd de Marotzaal in kasteel Duivenvoorde in Voorschoten om te toveren tot expositieruimte. Behalve een paviljoen ontwierpen CooB en Non-fiction ook de inhoud en de vormgeving van de tentoonstelling.

Generaties portretten

De Marotzaal heeft een Lodewijk XIV-interieur dat wordt toegeschreven aan hofarchitect Daniël Marot en stamt uit 1717. In de betimmering van de balzaal zijn levensgrote portretten opgenomen van de opeenvolgende generaties die het kasteel hebben bewoond. Daarnaast bouwde het museum door de eeuwen heen een collectie van 131 familieportretten op, verspreid over de verschillende zalen en kamers van het kasteel.

Facebook avant-la-lettre

Het uitgangspunt voor de tentoonstelling was om, net als bij de kunstverzamelaars uit de 17e eeuw, of als een Facebook avant-la-lettre, de gehele portretten collectie samen te brengen op één plek, in het Portretten-paviljoen. De levensgrote portretten van de balzaal vormen letterlijk en figuurlijk de historische context.

Magneten

Voor de tentoonstelling zijn alle portretten uit de collectie gescand en zwart-wit gereproduceerd. Het compromisloze monochrome interieur van het paviljoen is behandeld met magnetische verf. De portretten zijn voorzien van magneten waardoor de ze makkelijk opgehangen, verhangen en verwijderd kunnen worden.

Oud voegt naar nieuw

Verschillende kunstenaars, schrijvers en musici worden uitgenodigd om beurtelings een eigen portret in het paviljoen te tonen en in reactie hierop de collectie van zwartwit portretten op associatieve wijze te herordenen. Zo verandert bij elk nieuw ingebracht portret de inrichting van de tentoonstelling en worden er steeds verschillende verbanden gelegd tussen de nieuwe en de oude portretten, tussen het heden en het verleden. Waar normaliter nieuw werk wordt toegevoegd aan een bestaande collectie, voegt de bestaande collectie zich hier juist naar het nieuw ingebrachte werk.

Spiegeling

De hexagonale vorm van het paviljoen is de extrusie van het centrale motief in het kamerbrede vloerkleed. Het exterieur van het paviljoen is bekleed met spiegelende platen acrylaat. Door de gebroken spiegeling van het paviljoen wordt het interieur van de barokke ruimte nog overdadiger. Paviljoen, balzaal, bezoeker en portretten smelten visueel samen in één gelaagd beeld.

Het paviljoen wordt meerdere keren per jaar opgebouwd voor speciale tentoonstellingen. Wanneer deze 30-minuten tentoonstellingen niet plaatsvinden, wordt in het paviljoen werk tentoongesteld van fotografen als Rineke Dijkstra, Koos Breukel en Hendrik Kerstens.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Laan van Duivenvoorde 4
  • Plaats Voorschoten
  • Projecttitel Portrettenpaviljoen Duivenvoorde in Voorschoten
  • Interieurarchitect CoOB Architects
  • Voorlopig ontwerp 01-08-2010
  • Definitief ontwerp 01-09-2010
  • Aanvang bouw 20-01-2011
  • Oplevering 01-10-2010
  • Opdrachtgever Museum Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten
  • Ontwerpbureau CoOB Architects (Office Jarrik Ouburg + Paulien Bremmer Architects)

Foto's

foto's 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels