Project

Pop-up restaurant Favelous 963

Pop-up restaurant Favelous 963
De installatie wordt in de avond verlicht. Fotograaf Arne Kuilman

Wat kan je maken met negenhonderd meter gespleten bamboe, zeshonderd meter zwart touw en driehonderd meter aan kapotte binnenfietsbanden? Architect Ifigeneia Dilaveraki maakte er de installatie Favelous 963 mee. Het ontwerp is gemaakt voor een pop-up restaurant in Amsterdam, de Mediamatic Fabrique. Bij het project draait het om het gebruiken van lokale en makkelijk te monteren producten en het creëren van een aangename ruimte.

Het doel van de installatie was het maken van een flexibele structuur, die gebruikmaakt van de aangrenzende projecten en de buitenruimte. Daarbij hebben de ontwerpers erop gelet dat er een besloten gevoel gecreëerd wordt, terwijl er toch nog een open zicht is naar de gehele werkplaats.

Bamboe

Ifigeneia Dilaveraki heeft er, in samenwerking met interieurarchitect Elena Goray en architect Christoph Tönges, voor gekozen een structuur te maken van gespleten bamboe. De bamboe is in verschillende richtingen en met verschillende dichtheden ‘geweven’. De bamboestokken zijn met kapotte fietsbanden van de plaatselijke fietsenmaker met elkaar verbonden.


De verbinding tussen de bamboestokken met fietsbanden. Fotograaf Thomas Huisman

Verlichting

Overdag valt de lichte structuur niet erg op, maar zodra het avond is wordt de structuur verlicht en is de installatie erg aanwezig. Het maakt de ruimte besloten en gezellig.

Duurzaamheid

De zitplekken langs de gevel zijn verhoogd met houten pallets van de lokale voedselbank en een oude schuur uit de buurt. Nu kan je vanaf het plateau over het naaste gelegen kanaal uitkijken. De ruimte is ingericht met tweedehands meubels.


De tweedehands meubels. Fotograaf Thomas Huisman

De Werkplaats

De Mediamatic Fabrique in Amsterdam is een voormalige werkplaats voor het maken van treinwagons. Het gebouw stond een tijd leeg en wordt nu gebruikt voor het organiseren van workshops en andere evenementen voor de buurt. Het tijdelijke restaurant wat er nu in zit wordt gerund door chefs Andrea Sossi en Robert Bochove. Zij serveren goedkope seizoensgerechten.

Freezing Favela

Favelous 963 is onderdeel van Freezing Favela, een initiatief van een interdisciplinaire en multinationale groep mensen die een platform voor voedsel gerelateerde evenementen willen creëren.

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres Van Gendthallen VOC-kade 10
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Pop-up restaurant Favelous 963
  • Projectarchitect(en) Ifigeneia Dilaveraki en Christoph Tönges
  • Bouwmanagement Christoph Tönges (CONBAM)
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 72m2
  • Definitief ontwerp 02-03-2013
  • Aanvang bouw 11-06-2013
  • Oplevering 17-03-2013
  • Opdrachtgever Mediamatic Fabrique, Amsterdam
  • Ontwerpbureau Ifigeneia Dilaveraki, i.s.m Christoph Tönges and Elena Goray

Foto's

Foto's 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels