Project

Ponzano Children school in Ponzano, Veneto door Alberto Campo Baeza

Ponzano Children school in Ponzano, Veneto door Alberto Campo Baeza
Binnenin opent het gebouw zich en biedt de kinderen alle ruimte om zich te ontplooien. Foto Marco Zanta

Het sociaal-cultureel geëngageerde kledingmerk Benetton opereert sinds jaar en dag vanuit haar thuisbasis Ponzano, een stad 50 kilometer ten noorden van Venetië. Om een concrete bijdrage te leveren aan het leefklimaat van de stad, besloot de firma een kleuterschool en crèche te bouwen waar ook kinderen van niet-werknemers welkom zijn. De Spaanse architect Alberto Campo Baeza kreeg de opdracht een stimulerende leeromgeving te ontwerpen.

Mede onder invloed van de Benettonfabriek heeft Ponzano een industriële ontwikkeling doorgemaakt. Hierdoor is het aantal inwoners flink toegenomen, maar zijn de openbare voorzieningen achtergebleven. Dit gebrek kon door de gemeente alleen niet worden ondervangen. In de Ponzano Children school heeft Benetton gezocht naar een balans tussen de pragmatische leniging van het gebrek aan sociale voorzieningen en de voorbeeldrol die het bedrijf zich aanmeet met dit project. De sobere, weldoordachte architectuur van Campo Baeza leek prima te passen bij de doelstellingen van het bedrijf.

De school ligt naast het hoofdkwartier, tussen twee boomgaarden in. De basis van het gebouw is een vierkant volume, gevat in een ronde buitenmuur van ruim twee meter breed. Het centrale vierkant bestaat uit vier eenheden die elk een klaslokaal en aanhangende functies bevatten. De eenheden zijn van elkaar gescheiden door brede gangen, die uitkomen op een centrale ruimte. Installaties en bergruimte bevinden zich in de buitenmuur. Hier zijn ook speciale ruimtes gereserveerd voor de kinderen, die in deze ‘mysterieuze grotten’ hun eigen leefwereld creëren.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 12, 2007, p44-47.

 

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Ponzano Veneto
  • Projecttitel Ponzano Children school in Ponzano, Veneto door Alberto Campo Baeza
  • Aannemer CEV, Eurogroup, Angelo Saran & C., La Quercia, ISAFF
  • Bouwmanagement Andrea Rigato
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 9503 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1868 m2
  • Voorlopig ontwerp 29-12-2009
  • Definitief ontwerp 01-03-2006
  • Aanvang bouw 01-12-2007
  • Oplevering 01-07-2007
  • Opdrachtgever Benetton Group, Ponzano

Foto's

Ponzano Children School 
tekeningen 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels