Project

Politiepost Maassluis – Kraaijvanger Architects

Politiepost Maassluis – Kraaijvanger Architects
Foto: Stijn Poelstra

Eind januari 2018 is in de noordwestvleugel van het stadhuis van Maassluis de nieuwe politiepost geopend. Het ontwerp van Kraaijvanger Architects voldoet hier mee aan de vraag naar een nieuwe werklocatie voor de wijkagenten van Maassluis.

Toelichting: Kraaijvanger Architects

De nieuwe politiepost heeft naast een gerenoveerd interieur ook een upgrade gekregen op het gebied van functionaliteit, akoestiek en uitstraling. Daarbij is hergebruik het uitgangspunt.
De nieuwe indeling is afgestemd op de bestaande plattegrond, zodat minimale installatietechnische aanpassingen nodig waren. Vloer, wanden en plafond zijn waar nodig gesloopt, hersteld of vernieuwd.

Het 24/7 gebied heeft een hoger afwerkingsniveau met robuust en beeldbepalend maatwerk, aangevuld met nieuw collectiemeubilair. Doordeweeks is dit het hart van de werkvleugel, en alle dagen van de week het gezicht van de politiepost naar de burger.

De huidige facilitaire kern is heringericht met behoud van zoveel mogelijk aansluitpunten. De sanitaire ruimtes, oftewel de ‘wasstraat’, zijn onderdeel van het 24/7 gebied. In de vormgeving binnen en buiten komt het blauw van de politiepost en het blauw van de sanitaire ruimtes samen en vormt het een identiteitsbepalend element. De bestaande daklichten boven de nieuwe pantry en in de douche zijn aangevuld  met 2 solartubes in de kleedruimte.

Interieurarchitect Leendert Spreij van Kraaijvanger over het ontwerp: “Het beeldbepalende maatwerk tapijt met ‘lucky clouds & bamboe voorstelling’ verzacht en verlevendigt de ruimte en maakt deze informeler en toegankelijker. Bovendien is dit duurzame tapijt Cradle to Cradle gecertificeerd en dat is iets waar wij heel veel belang aan hechten. Wij proberen dit te bereiken door zo veel mogelijk gezonde en herbruikbare materialen toe te passen en alle cycli in het gebouw.”

Voor de wasstraat bevindt zich de ruimte voor lunch, koffie, informeel overleg en korter klantcontact: ‘de ontmoetingsplek’. Ook briefings met een minder besloten karakter vinden hier plaats. Buiten kantoortijden blijft de ontmoetingsplek bereikbaar. Deze ruimte is hét gezicht van de robuuste politiepost tegen de achtergrond van de wasstraat. Er is geen sprake van een traditionele balie: de strategisch geplaatste hoge tafel maakt verschillende scenario’s voor het benaderen van klanten, collegae of verdachten mogelijk.

De ontmoetingsplek wordt ingericht met een wacht-zit, een hoge tafel voor staand overleg en kort administratief werk. Kantoorartikelen, printers en dergelijke komen in een repro-wandmeubel. Daartegenover is er een gesloten verhoorruimte die ook gebruikt kan worden voor geconcentreerd werkoverleg met bezoekers.

Daarnaast is ook een dag en nacht toegankelijk 3D-aangifteloket direct aan het voorportaal. Via een live-videoverbinding is er altijd een mogelijkheid om aangifte te doen, zo kan de burger altijd dichtbij zijn of haar woon- of werkplaats aangifte doen.

Ontwerp en realisatie

  • Projectarchitect(en) Hans Goverde, Leendert Spreij, Gurbe van Belle, Janet Snoeijen, Jan Dorsman, Paul Tobé, Patrick Keijzer
  • Interieurarchitect Leendert Spreij (Kraaijvanger Architects)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 700 m2
  • Voorlopig ontwerp 2016
  • Oplevering januari 2018
  • Opdrachtgever Gemeente Maasluis
  • Ontwerpbureau Kraaijvanger Architects

Foto's

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels