Project

PC Hooft 170-176 – Marc Prosman Architecten

Architectuur

In het luwe deel van de hoofdstedelijke PC Hooftstraat is een nieuw appartementenblok gerealiseerd. Het appartementenblok op deze vacante binnenstedelijke plek bevat vier appartementen met flexibele plattegronden. Deze kijken uit op het Vondelpark.

PC Hooft 170-176 – Marc Prosman Architecten
Foto: Luuk Kramer

Een klassiek en herkenbaar ritme van horizontale en verticale lijnen vormt de basis voor de open en gesloten geveldelen. Het gebouw voegt zich in het stedelijk weefsel en de ritmiek van de straatwand, zonder de 19e eeuwse detaillering te herhalen.

Materialisering

De gevel is gematerialiseerd in lichte kalksteen banden en vlakken en warm rode lange bakstenen, gestapeld tot penanten. De natuursteen dorpels krommen subtiel buiten het gevelvlak en ook de gootlijst kent een licht getrapte detaillering. De kozijnen van de staande raamopeningen liggen verdiept en de neggen worden voorzien van houten louvreluiken. Voor de kozijnen komen verfijnde messing hekwerken, dof uitgevoerd, en ook de entreedeur is uitgevoerd in messing. De dakkapellen lopen vanuit de onderbouw door qua belijning en zijn ook bekleed met natuursteen.

PC Hooft 170-176

Achterkant

Natuursteen leien en zinken randen vormen de afwerking van het schuine dak. De zorgvuldige opbouw van materialen en verhoudingen geven het woongebouw aan de PC Hooftstraat dezelfde omvang en grandeur als de panden in de winkelstraat. De achterkant maakt deel uit van de zoom rondom het Vondelpark; hier komt de openheid van de gevel tot uiting in de uitkragende balkons over de volledige breedte van de gevel en de strak vormgegeven serres met zicht op het Vondelpark.

PC Hooft 170-176

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres PC Hooftstraat
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel PC Hooft 170-176
  • Ontwerpbureau Marc Prosman Architecten, Amsterdam

Locatie

Reageer op dit artikel