Project

Paviljoen Piushaven Tilburg – CIVIC & BRIGHT

Architectuur

In het nieuwe horecapaviljoen op de kop van de Piushaven in Tilburg worden architectuur en openbare ruimte verenigd. De robuuste, donkere dakrand levert een sterk beeld op en houdt verschillende publieke en private functies bij elkaar. Met de stevige constructie verwijzen CIVIC Architects & BRIGHT Urban Futures naar de context en maken intensief gebruik mogelijk.

Paviljoen Piushaven Tilburg – CIVIC & BRIGHT
beeld Stijn Bollaert

Door de opvallende ligging op de middenpier in de Piushaven vormt het paviljoen een baken voor gasten van de passentenhaven. De rechthoekige dakrand volgt de randen van de kade, de gevel ligt meer naar binnen. CIVIC en BRIGHT, beide leden van The Cloud Collective, creëren met het rondgaande overstek een uitnodigend gebaar dat het publieke karakter van de plek benadrukt.

beeld CIVIC Architects

Publiek karakter

Dat dit publieke karakter een belangrijk vertrekpunt was in het ontwerp is op meerdere punten zichtbaar. Het horecagedeelte van het paviljoen is in de lengte op de pier geplaatst waarmee een groot deel van de kop vrij toegankelijk blijft. Binnen het kader van de dakrand ligt naast het restaurant een deels overdekte en deels open publieke ruimte. Vanuit de open ruimte leidt een trap naar een plateau op het dak dat als uitzichtpunt fungeert.

paviljoen middenpier piushaven tilburg

beeld Stijn Bollaert

Context

De historische haven met zwarte museumschepen en robuuste bruggen bood belangrijke aanknopingspunten voor de vormgeving van het paviljoen. De basale hoofdvorm, de robuuste  constructie, de matte zwarte gevelvlakken en de combinatie van staal en hout verwijzen naar de materialen in de omgeving.

paviljoen middenpier piushaven tilburg

beeld Stijn Bollaert

Overgedimensioneerd

Het constructieve plateau dient meerdere doelen, zo laten CIVIC & BRIGHT weten. “In een traject van ontwerpen en bouwen werd een constructieprincipe ontwikkeld waarbij alle bouwkundige elementen van vloerafscheidingen tot zonwering een integraal onderdeel van de constructie werden. De overgedimensioneerde constructie en robuuste knopen maken intensief publiek gebruik op het dek mogelijk.”

paviljoen middenpier piushaven tilburg

beeld Stijn Bollaert

Constructie is architectuur

“De donkere zware rand is integraal onderdeel van de draagconstructie: om de historische houten fundering niet aan te tasten zijn de kolommen twee meter naar binnen gebracht. De overstekken worden waar nodig opgevangen met het stalen randkader. De momentvaste constructieknopen en afwezigheid van stabiliteitswanden zorgen voor een volledig vrij indeelbare plattegrond. De constructie is de architectuur en vormt daarmee een krachtige toevoeging aan de Piushaven, built to last.”, aldus de ontwerpers.

Opdrachtgevers

CIVIC & BRIGHT hadden te maken met verschillende opdrachtgevers. In een publiek-private samenwerking tussen gemeente, ontwikkelaar en aannemer zijn twee losse ontwerp- en bouwtrajecten tot één bouwwerk samengebracht. Het verhoogde dek is door de gemeente ontwikkeld en het restaurant RAK door een private ontwikkelaar.

 


Meer over CIVIC & BRIGHT

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Tilburg
  • Projecttitel Paviljoen Middenpier Piushaven Tilburg
  • Projectarchitect(en) Jan Lebbink, Rick ten Doeschate, Ingrid van der Heijden, Gert Kwekkeboom, Fernanda Romeu, Angela Solis, Niels Boswinkel, Gerjan Streng
  • Adviseur constructie Archimedes Bouwadvies
  • Aannemer BAM Bouw en Techniek
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 260
  • Programma Restaurant, publiek uitkijkdek, terras, aanlegsteiger
  • Voorlopig ontwerp november 2015
  • Oplevering december 2017
  • Opdrachtgever Orion Projectontwikkeling, Gemeente Tilburg
  • Ontwerpbureau CIVIC Architects & Bright Urban Futures | The Cloud Collective
  • laswerk Janssen Lastechnieken

Locatie

Reageer op dit artikel