Project

Paviljoen Bergeijk

Paviljoen Bergeijk

In het kader van het 100-jarig bestaan van de Rabobank Bergeijk was kunstenaar Gabriël Lester geselecteerd om een paviljoen te ontwerpen voor het Kunst en Cultuurpark in Bergeijk. De opdracht voor Van den Hout & Kolen architecten bestond uit het mede vormgeven van het paviljoen en dit bouwkundig uitvoerbaar te maken.

Het paviljoen is op een prominente plaats in het park aan de rand van het dorpscentrum van Bergeijk gelegen. Het ontwerp voor het park is van Buro Mien Ruys en vormt een onderdeel van de route van Ploeg naar Kerk. In het park is o.a. het bezoekerscentrum Teutenhuis gehuisvest, met het lokale historische Eicha museum en het VVV. 

Het paviljoen is door Van den Hout & Kolen architecten ontworpen als een kas, geïnspireerd op de kassen van het nabijgelegen complex De Ploeg van Rietveld. Na een uitvoerige studie is een diamantvormig gebouw ontstaan op een klein grondpatroon, aan twee zijden voorzien van een uitkragende tribune-opbouw. De constructie bestaat uit thermisch verzinkt stalen frames; de glazen huid is strak op deze constructie aangebracht. In de constructie is een led-verlichtingssysteem aangebracht voor een subtiele aanlichting in de nacht.

Het programma voor het gebouw en daarmee ook de inrichting is beperkt tot een klein werkblad en diverse aansluitingen. In de zomermaanden kunnen kleine groepen in het paviljoen worden ontvangen. Tijdens de winter functioneert de kas als “orangerie” ten behoeve van planten uit het park.

De engineering en uitvoering is met lokale partners tot stand gekomen.



Ontwerp en realisatie

  • Adres Domineestraat 8a
  • Plaats Bergeijk
  • Projecttitel Paviljoen Bergeijk
  • Projectarchitect(en) John van Lierop
  • Aannemer Bruns/ Bax Metaal
  • Bouwmanagement Siem van Beek
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 27
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 18
  • Programma paviljoen
  • Voorlopig ontwerp 01-12-2010
  • Definitief ontwerp 30-06-2011
  • Aanvang bouw 11-11-2011
  • Oplevering 08-11-2011
  • Opdrachtgever Rabobank Bergeijk
  • Ontwerpbureau Gabriel Lester i.s.m. Van den Hout & Kolen architecten

Foto's

Foto's 

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels