Project

Paswoning Het Dorp

Paswoning Het Dorp
Paswoning Het Dorp

In opdracht van Siza heeft Archipelontwerpers een proefproject ontworpen met daarin nieuwe ontwikkelingen op het gebied van domotica, duurzaamheid en ergonomie in de zorg.

In deze woning is duurzaamheid niet alleen in een energie component vertaald (detaillering op passiefhuis niveau, EPC van 0,16) maar ook in de mogelijkheid de woning op maat naar behoefte van bewoners te kunnen instellen. Door gebruik te maken van verplaatsbare kast- en schuifwanden is de woning individueel aanpasbaar (waar de ene bewoner behoefte heeft aan een grote slaapkamer, wil de ander juist een groter keuken).

Er is een interface ontwikkeld waarmee zowel de elektrische rolstoel als functionaliteiten als  een e-reader, internet, telefoon, skype mee kunnen worden bestuurd. De timing van de zorg komt grotendeels in handen van bewoners en verpleegkundigen.

Ruimtelijk zijn de woningen zo georganiseerd dat de (rolstoel)bewoner zich slechts in 1 rechte lijn hoeft te bewegen om alle hoofd functies bereiken: Deze lineaire opzet wordt ruimtelijk gedifferentieerd door de woning om een ‘patio’ te vouwen. Daar vele bewoners de dag grotendeels liggend doorbrengen zijn er grote daklichten gemaakt die voor een gevarieerde lichtinval zorgen.

De L-vormige wooneenheden zijn tot vele configuraties te schakelen. Voor ontwerp, vergunning en bouw stond precies 1 jaar.

Meer informatie: Archipelontwerpers

Ontwerp en realisatie

  • Adres dreef 1
  • Plaats Arnhem
  • Projecttitel Paswoning Het Dorp
  • Projectarchitect(en) Eric Vreedenburgh
  • Programma proefproject zorgwoning
  • Voorlopig ontwerp 28-08-2013
  • Definitief ontwerp 28-08-2013
  • Aanvang bouw 17-12-2013
  • Oplevering 01-10-2012
  • Opdrachtgever Siza
  • Ontwerpbureau Archipelontwerpers

Foto's

Foto's 

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels