Project

Paleiskwartier en stationsomgeving ‘s-Hertogenbosch – BDP Rotterdam

Architectuur

Sinds 1990 heeft BDP als stedenbouwkundig ontwerper, landschapsarchitect, supervisor en adviseur gewerkt aan de herontwikkeling van de stationsomgeving van ‘s-Hertogenbosch. Het bureau is ook verantwoordelijk voor het ontwerp en de supervisie van het vervoersknooppunt, het stationsplein oostzijde en de Stationsweg waarmee de relatie met de oude binnenstad wordt gelegd.

Paleiskwartier en stationsomgeving ‘s-Hertogenbosch – BDP Rotterdam
De Armada’s

toelichting door BDP Rotterdam

Het voormalige bedrijvengebied ten noorden van het station ‘s-Hertogenbosch is in de tijd gezien relatief snel herontwikkeld tot hoogwaardig woon- en werkgebied. Ongeveer tweederde deel van de 40 hectare is in de afgelopen 10 jaar gerealiseerd. Door het station ook aan de west-zijde een entree te geven en door goede ruimtelijke en fysieke verbindingen te maken, wordt het gebied ingebed in het stedelijk weefsel en kon er een goede verbinding ontstaan met de historische binnenstad.

Plankaart van Paleiskwartier

Door diverse stedelijke functies binnen het gebied een plaats te geven en door openbare ruimte op een juiste, spaarzame manier te doseren, krijgt het gebied een duidelijke, stedelijke allure. Het bassin in het hart van het plangebied, is een beeldbepalend element. Het is gesitueerd op een halfverdiepte parkeergarage, waardoor het ongeveer een meter boven het maaiveld ligt. Dit hoogteverschil is aangegrepen om de gebieden tussen de woonblokken aan het water meer privacy te bieden, door ze eveneens een meter op te hogen.

Naar de vijver toe loopt het bassin met trappen als een cascade naar beneden, om als waterval in de vijver over te gaan. Dit deel van het plan heeft een geheel eigen uitstraling en karakter; het verleent het Paleiskwartier zijn identiteit. De bebouwing bestaat uit losstaande torens langs het bassin, waardoor er een doorzicht wordt gecreëerd. Aan de randen zijn gesloten bouwblokken gerealiseerd.

Bijzonder hierbij is dat in meerdere bouwblokken zowel kantoorfuncties als woningen zijn ondergebracht. Grote bouwblokken zoals het Paleis van Justitie, zijn openbaar toegankelijk, waardoor de loopverbindingen tussen diverse onderdelen kort worden gehouden en afwisselend van karakter zijn. Dit project heeft de International Urban Regeneration Award 2004 gewonnen in Londen, is genomineerd voor de Nipim-prijs 2004 in Cannes en is opgenomen in de Canon RO.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Paleiskwartier in 's-Hertogenbosch
  • Plaats Paleiskwartier in 's-Hertogenbosch
  • Projecttitel Paleiskwartier en stationsomgeving in ‘s-Hertogenbosch
  • Projectarchitect(en) BDP
  • Aanvang bouw 1995
  • Opdrachtgever Ontwikkelingsmaatschappij Paleiskwartier (publiek-private samenwerking gemeente ’s-Hertogenbosch, Koninklijke Volker Wessels Stevin nv, NIV Capital Bank nv en Stichting Pensioenfonds Stork)
  • Ontwerpbureau BDP rotterdam
Reageer op dit artikel