Project

Obe Paviljoen Leeuwarden – Powerhouse Company

Architectuur

Aan het historische plein Oldehoofstekerkhof vloeit een houten dak over in een golvende tribune. Met dit gebaar maakt Powerhouse Company van het Obe Paviljoen duidelijk een publiek gebouw. Binnen een compact en transparant volume is een veelzijdig programma samengevat voor de Lân fan taal manifestatie, onderdeel van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa.

Obe Paviljoen Leeuwarden – Powerhouse Company
beeld Ossip van Duivenbode

Het Oldehoofstekerkhof ligt net binnen de gracht in het noordwestelijk deel van het centrum van Leeuwarden. Aan de westzijde van het langgerekte plein staat pontificaal de romp van kerktoren Oldehoven, die nooit is afgebouwd. Precies daar tegenover, aan de andere korte zijde van het langgerekte plein, maakt het Obe Paviljoen een omgekeerd gebaar.

Symmetrisch

Een rechthoekig, uitgestrekt volume vormt hier de nieuwe pleinwand. Het symmetrische gebouw is met zijn hartlijn gepositioneerd tegenover de toren en staat daarmee net decentraal aan het plein. Zo blijft een grotere doorgang vrij richting het centrum. Een publieke tribune snijdt hier door de gevel heen en biedt tevens toegang tot het publiek toegankelijke dak.

beeld Ossip van Duivenbode

Programma

Onder het dak ligt een divers programma voor de manifestatie Lân fan Taal, dat de veeltaligheid viert. Naast een bezoekerscentrum huisvest het paviljoen een expositieruimte en facilitaire functies en is het eveneens een openluchttheater. Ook de plattegrond is symmetrisch en kent een open opzet. Centraal in het volume ligt een cluster met dienende functies dat de ruimte in twee gelijke delen splitst.

Ruimtelijk

In beide ruimten is het silhouet van de tribune zichtbaar doordat het houten plafond dat naar beneden golft. De constructie staat enkel langs de transparante gevels waarmee de flexibiliteit wordt gegarandeerd. Het ontwerp overstijgt hiermee het programma en staat open voor andere invullingen. Dit sluit aan op de wens van Powerhouse Company om een blijvende nalantenschap voor Leeuwarden te creëren.

beeld Ossip van Duivenbode

Verbinding

“Zoals taal mensen verbindt, zo willen wij met het nieuwe Obe paviljoen verbindingen in de stad mogelijk maken. In de fysieke, gebouwde stad, omdat het paviljoen een belangrijk kruispunt vormt tussen het historische stadscentrum en het aangrenzende park, maar ook op sociaal vlak, in de menselijke stad”, stelt partner architect Stefan Prins.

beeld Ossip van Duivenbode

Publiek

Tussen oplevering en schetsontwerp zat minder dan twee jaar. De architecten staken veel aandacht en tijd in een 3D-model van de trappartij, dat gebruikt is om de houten delen met een hoge mate van precisie en snel te kunnen bouwen. Het was hiermee op tijd voor de opening van Culturele Hoofdstad. Maar de grootste verdienste is dat het Obe Paviljoen dit overstijgt. Door de alzijdigheid en veelzijdigheid van het ontwerp is een publiek gebouw toegevoegd aan de stad.

beeld Ossip van Duivenbode

 

 


Meer projecten van Powerhouse Company

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Oldehoofstekerkhof
  • Plaats Leeuwarden
  • Projecttitel Obe Paviljoen
  • Medewerkers Nanne de Ru, Stefan Prins, Max Tala Nossin, Peter Lee, Melanie Lo, Helena Tse, Joppe Kusters, Michael Schuurman, Erwin van Strien, Gert Ververs
  • Adviseur installaties ProJoule, Jan de Boer
  • Adviseur bouwfysica BreedID, Gilbert van der Lee
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 500 m2
  • Oplevering januari 2018
  • Opdrachtgever Provinsje Fryslân
  • Ontwerpbureau Powerhouse Company

Locatie

Reageer op dit artikel