Project

Nominatie ARC16 Detail Award: Plus Ultra incubator in Wageningen – Wiegerinck

Nominatie ARC16 Detail Award: Plus Ultra incubator in Wageningen – Wiegerinck

In het ontwerp van Wiegerinck voor de nieuwe incubator en bedrijfsverzamelgebouw op de universiteitscampus in Wageningen krijgen startende en kennisintensieve technologische bedrijven in de agro- en food-industrie een plek voor onderzoek en open innovatie. ‘Plus Ultra’ betekent ‘steeds verder’ en symboliseert de gedrevenheid om te blijven innoveren. Het gebouw is BREAAM excellent gecertificeerd en biedt onderdak aan kantoren, laboratoria, (deels) multipurpose technohallen en diverse ontmoetingsruimten.

Ruimtelijk stelsel

Het ontwerp van Wiegerinck is gericht op synergie, ontmoeting, samenwerking en open innovatie. Elke bewoner van Plus Ultra wordt uitgenodigd kennis te delen en samen te werken aan nieuwe ontwikkelingen. Openheid, transparantie en zichtbaarheid spelen een cruciale rol. Om dit te bereiken vormt een centraal atrium het kloppende hart. In het atrium spiraalt een ranke houten trap van atriumgevel naar atriumgevel omhoog. De trap loopt spiraalsgewijs omhoog en komt per verdieping aan op een dubbelhoge, met hout afgewerkte ontmoetingsruimte. Aan het atrium liggen verspreid over de vijf bouwlagen diverse ontmoetingsruimten met vergaderplekken, pantry’s en flexwerkplekken om de startende en ervaren bedrijven te ondersteunen.

 

Functionaliteit

Het functioneel ontwerp anticipeert op de vaak onbekende en continu veranderende wensen en behoeftes van huurders binnen een bedrijfsverzamelgebouw en incubator.  Huurderswensen, indelingsmogelijkheden en het stimuleren van ongedwongen ontmoeting staan centraal. Dit wordt bereikt door te streven naar universaliteit en flexibiliteit. Het ontwerp heeft een vaste stramienstructuur van 3,6 m. De maatsystematiek is in alle binnen- en buitengevels duidelijk afleesbaar en beeldbepalend gemaakt. 

Tweede verdieping

Gevel

Ranke houten lamellenschermen beperken de directe zoninval in het gebouw en verlagen zo de koellast op een natuurlijke manier. De oost- en westgevel zijn voorzien van verticale houten schermen loodrecht op de ramen. Deze beperken de opwarming door de laagstaande zon in de ochtend en avond. Op de zuidgevel zijn de schermen in verband met de hoogstaande zon met hetzelfde doel juist als luifels vormgegeven. De noordgevel is wegens het ontbreken van zonbelasting en een optimaal contact met het campusterrein vlakker uitgevoerd.

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Wageningen
  • Projecttitel Nominatie ARC16 Detail Award: Plus Ultra incubator in Wageningen - Wiegerinck
  • Aannemer Hendriks Bouwbedrijf
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7735 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2014
  • Definitief ontwerp 01-01-2014
  • Aanvang bouw 02-08-2016
  • Oplevering 01-01-2015
  • Opdrachtgever Kadans Science Partner
  • Ontwerpbureau Wiegerinck

Foto's

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels