Project

Nominatie ARC16 Detail Award: DECA Packaging Group – 2DVW Architecten

Nominatie ARC16 Detail Award: DECA Packaging Group – 2DVW Architecten
Fotografie: Klaas Verdru

Samen met Deca is een nieuw hoofdkantoor ontworpen dat aansluit bij het innovatieve, toekomstgerichte en ambitieuze karakter van het bedrijf. Het resultaat is een gebouw uit één stuk waar alle bedrijfsonderdelen van de groep geïntegreerd worden. Het nieuwe gebouw presenteert zich als één robuust volume. De verschillende functies worden gerepresenteerd door aberraties aan het basisvolume.

De verschillende bedrijfsonderdelen blijven subtiel zichtbaar in het gebouw. Aan de voorgevel bepalen de loskades en de entree van het bovengelegen kantoor het beeld. Achter de loskades en kantoren ligt het magazijn, aan de oostgevel zorgen de silo’s voor afwisseling in het beeld. Aan de noordkant zijn de spuitgiethallen gelegen met een eigen kantoorgedeelte, aan de westkant de ateliers en opslag.

Variatie 

Door variatie in het formaat van de gevelbekleding wordt de schaal van de verschillende gevels genuanceerd. Het beeld verandert mee met de stand van de zon en wijzigt dus afhankelijk van het tijdstip. Samen met producent Arcelor Mittal is een gevelelement op maat uitgewerkt. In dit project werd geen standaard metalen gevelbekleding toegepast, maar is samen met de opdrachtgever beslist om de gevel te verbijzonderen.

 

Detaillering

Het project is zorgvuldig gedetailleerd. Uiteindelijk bestaat de gevel uit combinatie van drie verschillende geplooide stalen gevelprofielen. Door de puntprofielen in verschillende hoeken te voorzien ontstaat er een spel van licht, hoewel het volledige gebouw dezelfde kleur heeft, wordt toch een gevarieerd gevelbeeld verkregen. Ter plaatse van het kantoor zijn de beglaasde geveldelen voorzien van een beweegbare zonwering opgebouwd uit de geperforeerde versie van  dezelfde geplooide gevelprofielen. Deze zonweringen zijn te openen als ‘traditionele’ luiken.

 

Interieur 

In het interieur is de industriële constructie op veel plekken zichtbaar. Een open raster van diagonale verlichtingselementen breekt de hoogte. Samen met TAL zijn op basis van standaard technische armaturen de verbindingen en ophangsystemen ontworpen. De open werkvloer wordt opgedeeld door houten volumes die precies met de verlichting zijn uitgelijnd. Hierin worden onder andere opbergruimtes, lockers, garderobe en zitjes opgenomen. Deze elementen brengen tevens kleur in het interieur.

 

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Nominatie ARC16 Detail Award: DECA Packaging Group - 2DVW Architecten
  • Projectarchitect(en) Johan De Wachter
  • Programma Hoofdkantoor - productie - logistiek magazijn
  • Voorlopig ontwerp 30-08-2016
  • Definitief ontwerp 30-08-2016
  • Aanvang bouw 31-08-2016
  • Oplevering 10-03-2016
  • Opdrachtgever DECA PACKAGING GROUP
  • Ontwerpbureau 2DVW Architecten bvba (Antwerpen-Rotterdam)

Foto's

Foto's 

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels